Serbia kërcënohet me errësirë ​​të plotë mediatike

schedule09:10 - 7 Dhjetor, 2022

schedule 09:10 - 7 Dhjetor, 2022

Deputeti i Partisë Popullore Stefan Jovanoviq u ka dorëzuar sot anëtarëve të Komisionit për Kulturë dhe Media të Këshillit të Evropës një non-paper, në të cilin thuhet se e gjithë qeveria e kryesuar nga Aleksandar Vuçiq po mbyt lirinë e mediave në Serbi. Në atë dokument përmenden kërcënimet dhe presionet ndaj gazetarëve, por edhe synimi i qeverisë për të kufizuar audiencën e mediave të pavarura përmes Telekomit dhe përfundimisht për t’i mbyllur ato.

Më poshtë lexoni se çfarë shkruhet në non-paperin që Jovanoviq ua ka dorëzuar anëtarëve të Komisionit të SE për Kulturë dhe Media:

“Pa media të lira dhe të pavarura, nuk ka demokraci të vërtetë”. Në Serbi, liria e shprehjes dhe e medias përcaktohet me Kushtetutë dhe ligjet, por realiteti flet për diçka tjetër – mungesën e dukshme të një mjedisi të favorshëm për liri të tilla.

Duke reflektuar peizazhin thellësisht të ndarë politik, skena e polarizuar mediatike në Serbi është e ndarë në media pro-qeveritare dhe media të pavarura. Për shkak të përpjekjeve të pushtetit të vendit për të konsoliduar pushtetin politik dhe për të kontrolluar plotësisht diskursin publik, burimet financiare derdhen në mediat që propagandojnë axhendën e tyre politike, në dëm të gazetarisë së pavarur.

Në të kundërt, mediat e pavarura po përballen me pengesa në rritje në punën e tyre dhe qëndrueshmërinë financiare. Ata që arritën të mbijetojnë në këtë mjedis janë nën sulme gjithnjë e më të ashpra. Në kontrast të plotë me detyrimet ndërkombëtare dhe legjislacionin vendas, liritë e medias kanë rënë nën udhëheqjen aktuale politike më rëndë se në çdo kohë tjetër në 30 vitet e fundit.

Atmosfera i ngjan asaj në kohën e sundimit të Sllobodan Millosheviqit, kur presidenti aktual Aleksandar Vuçiq mbante postin e ministrit të Informacionit. Periudha mbetet e njohur për brutalitetin e saj në eliminimin e mediave “të pabindura”, duke imponuar ligje drakoniane për të heshtur zërat disonante dhe përmendjet e atentateve gazetareske.

Që kur Vuçiç erdhi në pushtet në vitin 2014, fillimisht si kryeministër dhe më pas si president, Serbia ka rënë nga vendi i 54-të në vendin e 79-të nga 180 vende në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit të RSF-së. Abuzimet flagrante sot përfshijnë sulme fizike dhe kërcënime ndaj gazetarëve që mbeten të pandëshkuar. Siç është theksuar në mënyrë të përsëritur nga Human Rights Watch dhe organizata të tjera të pavarura monitoruese, gazetarët kritikë ndaj qeverisë vazhdojnë të përballen me ngacmime, kërcënime, dhunë dhe frikësim, të cilat vijnë gjithnjë e më shumë nga elita në pushtet dhe media pro-qeveritare./Express/