Serbi, opozita prezanton deklaratën: Ndërtimi i një shoqërie me institucione të forta demokratike

schedule16:54 - 20 Nëntor, 2019

schedule 16:54 - 20 Nëntor, 2019

Deklarata për Ardhmërinë Evropiane të Serbisë e cila do të prezantohet të shtunën në Beograd, bëhet duke pasur parasysh që iniciatorët e saj besojnë se duhet bërë gjithçka për ta çuar Serbinë drejt drejt ndërtimit të një shoqërie me institucione të forta demokratike.

Gjithashtu në deklaratë theksohet qartë fakti se do të ishte katastrofike për Serbinë nëse e ardhmja evropiane dhe anëtarësimi i plotë i vendit në Bashkimin Evropian, relativizohet në ndonjë mënyrë, raporton agjensia Beta.

Sipas kësaj deklarate, iniciatorët dhe nënshkruesit e saj “do ta konsiderojnë çdo relativizim të rëndësisë së integrimit evropian si një kërcënim për interesat kombëtare”.

“Ndalimi, ngadalësimi ose zgjatja e integrimit evropian, për arsye të brendshme ose ndërkombëtare, do të ishte një triumf për armiqtë e demokracisë në Serbi, kundërshtarët e reformave, mbrojtësit e problemeve të pazgjidhura në rajon …”, thuhet në deklaratë.

Deputetët Gordana Comic, Natasa Vuckovic, Vesna Marjanovic, Nenad Konstantinovic dhe Marko Djurisic, zyrtari i Partisë së Re, Aris Movsesijan dhe zëvëndëspresidenti i Lëvizjes për Qytetarët e Lirë, pritet të flasin të shtunën në prezantimin e deklaratës.
Nënshkruesit theksojnë se është koha për të zgjidhur të gjitha çështjet e pazgjidhura në rajon dhe se “çdo vonesë e mëtejshme, veçanërisht duke ruajtur gjendjen e” konfliktit të ngrirë “, kontribuon në vonimin e përballjes së Serbisë me realitetin. “Serbia mund të bëhet një vend i rregullt, modern dhe i zhvilluar vetëm nëse bëhet anëtar i plotë i Bashkimit Evropian, me rend demokratik të brendshëm, institucione përgjegjëse dhe transparente dhe marrëdhënie ekonomike dhe sociale të bazuara në parimet evropiane, të drejtat e njeriut dhe arritjet”, theksojnë autorët e Deklaratës. Ndërkohë, anëtari i Kryesisë së Partisë së Lirisë dhe Drejtësisë (MSA) Branko Miljus, nuk pranoi të komentojë në lidhje me njoftimin e disa përfaqësuesve të DS, SDS, Partisë së Re dhe organizatave joqeveritare të cilat thanë se do të prezantojnë së shpejti Deklaratën për Ardhmërinë Evropiane të Serbisë, por shprehu besimin se partia demokraktike, “si një nga themeluesit e Aleancës për Serbinë, beson fuqimisht se do të bojkotojë zgjedhjet e rreme të Vuçiç,” të cilat ai i quan numërim i tyre brenda partiak./abcnews.al