Sekuestrimi i aseteve ruse është një domosdoshmëri, jo vetëm një opsion

schedule09:36 - 16 Janar, 2023

schedule 09:36 - 16 Janar, 2023

Nga Albert Torres, The Hill

Rindërtimi i Ukrainës pas pushtimit të paprovokuar të presidentit rus Vladimir Putin dhe gati një viti sulmesh të pandërprera ushtarake ruse do të kërkojë shumë më tepër burime sesa thjesht sekuestrimi i aseteve të oligarkëve rusë.

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre tashmë e kanë izoluar Kremlinin duke vendosur një sërë sanksionesh, duke e bllokuar atë nga tregjet ndërkombëtare. Megjithatë, vetëm sanksionet nuk janë të mjaftueshme. Kongresi miratoi së fundmi legjislacionin që i jep Shteteve të Bashkuara aftësinë për të sekuestruar asetet e ngrira që u përkasin oligarkëve rusë.

Por edhe kjo nuk do të jetë e mjaftueshme.

Ka të ngjarë të kushtojë më shumë se 600 miliardë dollarë  rindërtimi i Ukrainës, sipas një vlerësimi të  Bankës Botërore dhe qeverisë së Ukrainës në dhjetor. Ndërkohë, dëmi po rritet pasi Rusia vazhdon të synojë infrastrukturën kritike. Shtetet e Bashkuara duhet të koordinohen me aleatët e saj për sekuestrimin e 300 miliardë dollarëve shtesë në rezervat e valutës së huaj ruse, 10 herë më shumë se vlera e aseteve të huaja të oligarkëve të vendit, raporton abcnews.al.

Falë sekuestrimit të aseteve ruse do të jetë e mundur rindërtimi i gjysms së Ukrains, duke lehtësuar presionin ekonomik mbi komunitetin ndërkombëtar për t’i ofruar Ukrainës ndihmën e nevojshme financiare në mbështetjen ushtarake, rimëkëmbjen afatshkurtër dhe përpjekjet afatgjata të rindërtimit.

Këto rezerva valutore i përkasin Federatës Ruse, kështu që sekuestrimi i këtyre aseteve do të bënte Kremlinin përgjegjës për luftën.

Por mos harroni se kostoja e luftës është e lartë dhe po rritet me shpejtësi.

Ndërsa ukrainasit po luftojnë për sovranitet, Shtetet e Bashkuara dhe komuniteti ndërkombëtar janë zotuar të ofrojnë ndihmën e nevojshme financiare, duke premtuar 110 miliardë dollarë ndihmë ushtarake, buxhetore dhe humanitare. Kongresi ka autorizuar konfiskimin e fondeve të oligarkëve, të cilat përbëjnë mbi 30 miliardë dollarë nga kjo shumë.

Ky është një hap në drejtimin e duhur dhe që do të marrë kohë për ta arritur plotësisht, prandaj nevojiten hapa të tjerë. Uashingtoni duhet të vazhdojë të mbështesë Ukrainën duke bërë që Kremlini  të mbajë përgjegjësi për pushtimin. Shtetet perëndimore kanë ngrirë tashmë  mbi 300 miliardë dollarë  të rezervave valutore të Rusisë.

Për shkak se Moska ka shkelur ligjin ndërkombëtar me akte të raportuara të gjenocidit dhe krimeve kundër njerëzimit, sekuestrimi i aseteve të Kremlinit është çështje drejtësie dhe llogaridhënieje, raporton abcnews.al.

Ajo gjithashtu do të vendoste barrën financiare të luftës aty ku i takon- mbi Moskën. Asetet e sekuestruara nga Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e saj G-7 janë arma më e mirë asimetrike që kemi kundër Putinit.

Sekuestrimi i rezervave të Kremlinit do të ushtronte presion ekonomik mbi financat ruse tashmë të tendosura nga sanksionet, duke penguar aftësitë ushtarake të Rusisë, duke privuar rezervat e saj të furnizimit dhe duke kufizuar aftësinë e saj për të financuar përpjekjet e luftës.

Presioni financiar nga G-7 do të përkeqësonte pozicionin dhe qëndrueshmërinë ekonomike të Kremlinit, ndërkohë që ofronte mbështetje kritike për Ukrainën në një kohë kur Putini mund të përgatitet për një ofensivë të re.

Shtetet e Bashkuara tashmë kanë autoritetin për të shpronësuar rezervat e bankës qendrore të Rusisë sipas Aktit Ndërkombëtar të Fuqive Ekonomike Emergjente (IEEPA), Aktit të Sigurimit të Terrorizmit (TRIA), si dhe Aktit të Tregtisë me Armikun (TWEA). IEEPA dhe TWEA po i japin qeverisë amerikane mundësinë për të ngrirë dhe konfiskuar asetet ruse, ndërsa TRIA i jep një presidenti mundësinë që të cilësojë Rusinë si një shtet sponsor të terrorizmit.

Precedenti gjithashtu mbështet Rusinë që të kompensojë Ukrainën për dëmet e luftës. Pas pushtimit të Kuvajtit nga Iraku në vitin 1990, Komiteti i Kompensimit i Kombeve të Bashkuara, një degë e Këshillit të Sigurimit, u krijua për të mbikëqyrur pagesat e dëmshpërblimeve nga Bagdadi në total 52.4 miliardë dollarë, raporton abcnews.al.

Asetet irakiane u përdorën gjithashtu për rindërtim nën IEEPA në 2003. Nuk do të ishte hera e parë që ligjet do të përdoreshin për t’u hakmarrë ndaj Rusisë. IEEPA është përdorur tashmë dy herë kundër Rusisë në dekadën e kaluar: gjatë aneksimit të Krimesë nga Rusia në vitin 2014 dhe në vitin 2021 për shkak të ” aktiviteteve të huaja të dëmshme ” kundër Shteteve të Bashkuara.

Pushtimi i Ukrainës është një nga sulmet më skandaloze ndaj lirisë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Në konflikt pas konflikti, duke filluar me luftën e dytë çeçene, Putini ka dëshmuar aftësinë e tij për të imponuar shtypje dhe tirani.

Ai thuhet se i ka mbyllur gojën opozitës, ka pushtuar territore, ka vrarë kundërshtarët politikë dhe ka ndihmuar regjimet vrasëse,  të gjitha me pasoja të pamjaftueshme nga komuniteti ndërkombëtar.

Sekuestrimi i aktiveve të ngrira të bankës qendrore të Rusisë do të zbatonte ligjet ndërkombëtare kundër krimeve të agresionit dhe shkeljes sistematike të të drejtave të njeriut.

Despotizmi i Putinit ka mbetur i pandëshkuar për një kohë të gjatë.

/abcnews.al