Samiti i Sofies/Rumania e Qipro i bashkohen Spanjës në qëndrimin ndaj Kosovës

schedule13:22 - 2 Prill, 2018

schedule 13:22 - 2 Prill, 2018

Rumania, Qipro dhe Spanja kanë vendosur të bojkotojnë takimet kryesorenë samitin e vendeve të ballkanit në sofie në program për në 17 prill. Vendimi është marrë për shkak të Kosovës dhe faktit se nuk dëshirojnë të jenë në të njëjtën tryezë bisedimesh me presidentin Thaçi.

Sipas mediave serbe, Spanja, Rumania dhe Qipro kanë vendosur që të mos marrin pjesë në takimet kryesore në samitin e vendeve të Ballkanit  që do të mbahet në 17 prill në Sofie. Këto vende nuk dëshirojnë të jenë në të njëjtën tryezë me presidentin e Kosovës Hashim Thaci dhe as këtë fotografohen me të.

Nga ana tjetër Bashkimi europian pret që Serbia të ketë përfaqësuesit e saj në Sofie. Ndërsa Spanja, Rumania dhe Qipro po mendojnë një plan B sipas të cilit përfaqësuesit e tyre do të jenë të pranishëm në darkën e punës një ditë para samitit dhe më pas gjatë tij të përfaqësohen nga vende të tjera të Bashkimit Europian. Kjo nuk përbën një risi në Bashkimin Europian pasi është e mundur që një shtet anëtar të përfaqësojë një tjetër.

Por problem në këtë rast është se nuk ka një qendrim të përbashkët për sa i përket çështjes së Kosovës mes vendeve anëtare në BE, dhe për këtë arsye nuk dihet se kush mund të përfaqësojë Spanjën, Rumaninë dhe Qipron. /abcnews.al