Sa qumësht duhet të pijë një foshnjë?

schedule10:07 - 26 Shkurt, 2021

schedule 10:07 - 26 Shkurt, 2021

Që nga fillimi i jetës së tij, qumështi i siguroi zhvillimin e duhur. Tani që ai është shndërruar në një foshnjë, marrëdhënia e tij me këtë ushqim të vlefshëm ka ndryshuar pasi ai mund të marrë ushqyesve të nevojshëm edhe nga burime të tjera. Disa foshnje vazhdojnë ta duan qumështin në një masë të tillë që është e vështirë t’i bindësh të lëshojnë gotën ose shishen. Nga ana tjetër, ka nga ata që pasi të shkëputen nga gjiri pothuajse tërësisht humbin interesin e tyre. Në fund të fundit, a kanë nevojë vërtet për ta? Dhe a ka ndonjë rast për të pirë më shumë sesa duhet?

Sa qumësht ka nevojë për një foshnjë?

Pas vitit të parë të jetës, foshnjat kanë nevojë shumë më pak për qumësht. Konkretisht, rreth 500ml ose dy gota në ditë. Sidoqoftë, kjo shumë është ende e nevojshme për ta. Në fakt, pediatrit rekomandojnë dy filxhanë në ditë deri në moshën 9 vjeç! Arsyeja për këtë është fakti që edhe pse ata tani hanë ushqime të tjera, ata mund të mos i pëlqejnë shumë. Në të njëjtën kohë, aftësitë e tyre motorike nuk janë zhvilluar ende sa duhet, me rezultat që gjysma e ushqimit të tyre shpesh të përfundojë në dysheme. Kështu, ata shpesh nuk marrin të gjithë ushqyesit e nevojshëm pa kontributin e qumështit.

A ka rëndësi nëse pi më shumë?

Po dhe jo. Qumështi është i pasur me proteina dhe yndyrë, duke krijuar një ndjenjë të ngopjes që mund të zvogëlojë oreksin e tyre për ushqim normal. Nëse nuk hanë mjaftueshëm ushqim të fortë, fëmijët mund të mos zhvillojnë aftësi të mira përtypëse dhe gëlltitjeje, të cilat në planin afatgjatë mund të çojnë në mungesa të lëndëve ushqyese. Në të njëjtën kohë, meqenëse nuk janë të uritur, ka më shumë të ngjarë të hezitojnë për ushqimet e reja. Nga ana tjetër, disa fëmijë janë aq të “vështirë” në ushqimin e tyre sa që konsumimi i më shumë qumështit është zgjidhja e vetme për të shmangur agjërimin! Më në fund, pediatri juaj do të gjykojë nëse ka ndonjë problem me dietën e foshnjës tuaj. Nëse mendoni se qumështi e pengon atë të hajë siç duhet. l.k/abcnews.al