Sa kohë duhet për t’u bërë sërish në formë?

schedule07:20 - 4 Shkurt, 2023

schedule 07:20 - 4 Shkurt, 2023

Të fitosh qëndrueshmëri dhe forcë muskulore nuk është aspak një detyrë e lehtë. Duhet disiplinë, sistematikë dhe përkushtim, derisa stërvitja të bëhet pjesë e përditshmërisë suaj dhe të kënaqeni.

Por çfarë ndodh kur, për çfarëdo arsye, nuk mund të stërviteni dhe i lini mënjanë stërvitjet tuaja?
Por mbi të gjitha, sa kohë do t’i duhet trupit tuaj për të rifituar gjendjen fizike në të cilën ishte kur të ktheheni në stërvitje?

Një artikull i thelluar i New York Times me ekspertë kryesorë nga Universiteti i Teksasit i përgjigjet kësaj pyetjeje.
Pushimet e ushtrimeve janë të nevojshme për t’u freskuar dhe pushuar kur keni nevojë. Por çfarë ndodh kur periudha e pushimit i kalon 2 javë ose më shumë?

“Trupi juaj përshtatet me stresin që i bëni”, thotë Dr. Kevin Stone, specialist i ortopedisë. “Muskujt tuaj (për sa kohë që stërviteni) përshtaten me testosteronin, adrenalinën, endorfinën dhe të gjitha këto procese të mrekullueshme që ndodhin në trup kur ne stërvitemi. Por kur ne e privojmë trupin tonë nga kjo, atëherë muskujt tanë fillojnë të dobësohen”, shpjegon fillimisht Dr. Kevin.

Po kështu me procesin kardiorespirator. Në intervalet që ushtrojmë, gjaku mbart më shumë oksigjen dhe lëndë ushqyese në një mënyrë më thelbësore. Kjo pushon së qeni e vërtetë kur ndalojmë stërvitjen. Mjaftojnë vetëm disa ditë pasiviteti për të reduktuar plazmën në gjak, ndërsa pas 12 ditësh pasivitet, sasia totale e gjakut të prodhuar nga trupi ynë zvogëlohet. Pra, kur të kthehemi përsëri në palestër, do të ndiejmë më pak qëndrueshmëri dhe më shumë dobësi.

“Në 3 javët e pasivitetit ndodhin më së shumti ndryshime. Dhe kjo për shkak se energjia e prodhuar nga mitokondria në qeliza ka rënë në nivele të konsiderueshme në krahasim me kohën kur ushtroheshim intensivisht”, vë në dukje profesor Dr. Coyle.
E gjithë kjo, natyrisht, si dhe koha që do të duhet për t’u rikthyer në një gjendje të mirë fizike, ndikohen nga shumë faktorë si mosha, gjenet, mënyra e përgjithshme e jetesës dhe sigurisht dieta.

Sa kohë do t’ju duhet për t’u rikthyer në gjendje të mirë fizike

Intervalet pa stërvitje nuk duhet t’ju stresojnë, por do të ishte mirë që ato të mos kalojnë 2 javë. Sigurisht, muskujt tuaj “kujtojnë” se si janë në intervale ku stërviteni dhe për këtë arsye është më e lehtë të ktheheni në atë gjendje, edhe nëse kanë kaluar muaj pa ushtruar. Megjithatë, do të kërkojë ende përpjekje dhe ushtrime sistematike.

Studime të tjera kanë treguar se më pak se 8 javë ushtrime mjaftojnë për t’ju dhënë sërish forcë dhe mirëqenie, nëse keni qenë joaktiv për rreth 12 javë.

Është e rëndësishme të mos e detyroni veten gjatë rregullimit, por të zgjidhni një kohë të caktuar. Për shembull një shëtitje 20 minuta. Kur ecja është e rehatshme në këtë periudhë kohore, atëherë mund të filloni të vraponi për të njëjtën kohë dhe përkatësisht në ushtrime të tjera.

Nga ana tjetër, nëse keni ndërmend të rrisni ndjeshëm dhe shpejt qëndrueshmërinë tuaj, atëherë shumë trajnerë këshillojnë më shumë intensitet. Sa më intensiv të jetë programi i ushtrimeve, aq më i shpejtë është kthimi./abcnews.al