“Russiagate” tashmë një hetim penal

schedule14:23 - 25 Tetor, 2019

schedule 14:23 - 25 Tetor, 2019

Drejtues dhe ish-drejtues të FBI-së të dyshuar si të përfshirë në skandalin “Russiagate” rrezikojnë akuzat për vepra kriminale. Kjo pasi hetimi i ministrit amerikan të Drejtësisë Uilliam Bar, për këtë çështje, nga administrative është bërë penal.

Hetimi, deri tani administrativ, i drejtuar nga ministri amerikan i Drejtësisë Uilliam Bar për origjinën e Russiagate është kthyer në një hetim penal. Hetimi i FBI-së ka të bëjë me lidhjet e mundshme mes Dondad Trump dhe Kremlinit gjatë presidencialeve të 2016-ës.

New Jork Times, që ka publikuar lajmin i pari për ndryshimin e statusit të dosjes, nuk dha detaje për afatet. Një vendim që i jep prokurorit Xhon Durham të drejtën për të thirrur në gjyq dëshmitarë dhe dokumente, për të mbledhur jurinë e madhe dhe për të prezantuar akuza penale.

Drejtues dhe ish drejtues të FBI-së si dhe të departamentit amerikan të drejtësisë, të cilët janë të përfshirë, rrezikojnë të hetohen për akuza kriminale. Sipas raportimit të New York Times, nuk është ende e qartë se cili është krimi për të cilin po heton Durham, dhe as se kur ka nisur ky hetim.

Ky i fundit ka të bëjë me ndërhyrjet e pretenduara ruse në zgjedhjet e 2016-ës, dhe i drejtuar nga prokurori special Robert Mueller, nuk dha asnjë provë bashkëpunimi mes fushatës elektorale të Trump dhe Moskës.

Por në të njëjtën kohë nuk përjashtoi asnjë shkelje të mundshme të presidentit amerikan. New Jork Times shkruan se ndoshta hetimi penal do të vërë alarmin për sa i përket faktit që Trump po përdor departamentin e drejtësisë kundër atyre që i konsideron armiq.

Durham po analizon në detaje dëshmitë e zyrtarëve dhe ish zyrtarëve të shërbimit të inteligjencës të përfshirë në hetimin e Mueller. Vëmendja është kthyer dhe tek analistët që denoncuan përfshirjen e Moskës në hakerimet në dëm të demokratëve në vitin 2016. Durham përforcoi ekipin e tij dhe ka shtrirë harkun kohor të hetimit duke përfshirë dhe periudhën e inaugurimit të Trump në Shtëpinë e Bardhë në janar të 2017-ës.

Sipas Fox News hetimi i Durhan është zgjeruar duke u bazuar në prova të reja të mbledhura gjatë udhëtimit të tij të fundit në Romë me ministrin amerikan të drejtësisë Uilliam Bar. Statusi ndryshe i hetimit mund të përmbysë përfundimet e mëparshme.

Ndërkohë pritet publikimi, brenda një kohe të shkurtër, i një dosjeje tjetër për Russiagate, të hartuar nga Inspektori i Përgjithshëm Majkëll Horovitz, rreth dyshimeve për abuzime të mundshme në monitorimet e fushatës presidenciale të Trump në vitin 2016, nga ana e qeverisë Obama./ABC News Albania