“Rruazat e qelqit” në sipërfaqen e hënës mund të mbajnë miliarda tonë ujë

schedule22:13 - 27 Mars, 2023

schedule 22:13 - 27 Mars, 2023

Sferat e vogla të qelqit të shpërndara nëpër sipërfaqen e hënës potencialisht përmbajnë miliarda tonë ujë që mund të përdoren nga astronautët në misionet e ardhshme hënore, thonë studiuesit.

Është një nga zbulimet më të rëndësishme për agjencitë hapësinore që synojnë të ndërtojnë baza në Hënë, pasi do të thotë se mund të ketë një burim jashtëzakonisht të aksesueshëm jo vetëm të ujit, por edhe të hidrogjenit dhe oksigjenit.

“Ky është një nga zbulimet më emocionuese që kemi bërë,” i tha AFP Mahesh Anand, profesor i shkencës planetare dhe eksplorimit në Universitetin e Hapur të Mbretërisë së Bashkuar. “Me këtë gjetje, potenciali për eksplorim të qëndrueshëm hënor është më i madh se sa ka qenë ndonjëherë.”

Hulumtimi është publikuar në revistën “Nature Geoscience” dhe ekipi hulumtues i udhëhequr nga profesori Hu Shen nga Instituti i Gjeologjisë dhe Gjeofizikës i Akademisë së Shkencave Kineze thekson se rruazat e qelqit rezultojnë nga një ndikim në tokat hënore dhe përmbajnë ujë.

Në mënyrë të veçantë, ekipi analizoi 117 sfera qelqi të mbledhura nga anija kozmike kineze Chang’e-5 në dhjetor 2020 dhe i solli ato përsëri në Tokë. Orbs janë formuar nga meteoritët e vegjël që bombardojnë sipërfaqen e Hënës, së cilës i mungon mbrojtja e një atmosfere. /abcnews.al