Robert Alia: Shqiptarët popull tradhtar në gjenezë, i këndojmë besës nga mungesa

schedule21:31 - 22 Nëntor, 2019

schedule 21:31 - 22 Nëntor, 2019

“Ne jemi një popull tradhëtar në gjenezë, ne i këndojmë besës nga mungesa” . Këtë bindje ka artisti Robert Alia Dragoti kur flet për solidarizimin e shqiptarëve për protestat e studentëve dhe banorëve të unazës së re. “Studentët ishin të paqartë, nuk kishin asnjë filozofi, kishin shans historik për ndryshime, revolucion të vërtetë”.

Sipas tij ne jemi popull që shitemi për pak lekë dhe lejuam veten të jetojmë si mjeranë.

“Kam ngarkesë emocionale, e di si jetojnë njerëzit, jemi popull që shitemi për pak e lejuam vetem të jetojmë si mjeranë, jetojmë dhe një javë pa bukë kur e dimë se na sjell 20 mijë lekë, nuk lëvizim. Unë kam lëvizur vetë fillikat nërrugët e Tiranës dhe live nga TV kam hedh mesazhe, ku jam përball me sfida e kosto dhe kur shoh sot që secili ngrihet për hallin e vet nuk i kuptoj këta njerëz dhe që nuk janë solidarë”.

Alia thekson se Astiri është një problem shumë kompleks që tregon marrëdhënien  e politikës me krimin.

“Astiri është një problem shumë kompleks, janë ata që kanë okupuar terren publike që nuk është e drejtë, nga ana tjetër  politika abuzoi për 30 vjet me ta.

Është një marrëdhënie mes krimit e politkëbërjes të gjithë janë në llum. Kështu ka funksionuar politika duke të lejuar ty të shkelësh ligjin dhe i kanë dhënë ushqim krimit”.

E gjitha kjo sipas tij ndodh për shkak të orientimit të gabuar kulturor, duke na çuar edhe në humbjen e atyre vlerave që kishim.

“Shoqëria duke mos pasur një orientim kulturor me buxhet e afatgjata për ta ruajtur e orientuar publikun, për të pasur pasuri shpirtërore, për të mbajtur ca vlera. Ne na ikën këto vlera dhe kemi ardhur këtu dhe na vjen keq kur na thonë që jemi popull pa vlerë, ne duhet ta pranojmë. Kur unë vij dhe them diçka me shqetësim të thellë, une jetoj shumë mirë. Kur e them unë që në jetën time ka një impakt negativ, këta nuk merren me problemin real”.

Të njëjtin qëndrim euroskpetik mban edhe sot sa i takon integrimit në BE, kur thotë se tani nuk ka shanse që Evropa të jetë zgjidhje për ne, pasi, por do të jemi të barabartë me ta kur të kemi identitet kulturor.

“Unë gjithnjë kam qenë euroskeptik, se aty gjërat shkojnë jo mirë, kam vite që e them nuk ka shans që Evropa të jetë zgjidhje për ne, do të jetë kur ne të kemi identitet kulturor, kur jemi të barabartë me ta. Tani nuk ka shans, por unë nuk jam kundër përpjekjeve”. /abcnews.al