Revolucion në mjekësi, shkencëtari suedez Svante Paabo fiton Nobelin në Mjekësi

schedule11:55 - 3 Tetor, 2022

schedule 11:55 - 3 Tetor, 2022

Shkencëtari Svante Paabo ka fituar Çmimin Nobel 2022 në Fiziologji ose Mjekësi për zbulimet e tij “në lidhje me gjenomin e homininëve të zhdukur dhe evolucionin njerëzor.” Lajmin e bëri të ditur organi që jep çmimet.

Çmimi, ndoshta ndër më prestigjiozët në botën shkencore, jepet nga Asambleja Nobel e Institutit Karolinska të Suedisë dhe kap vlerën e 10 milionë korona suedeze (900,357 dollarë).

Ky është i pari i serisë së çmimeve të këtij viti.

Të krijuara në testamentin e shpikësit suedez të dinamitit dhe biznesmenit të pasur Alfred Nobel, çmimet për arritjet në shkencë, letërsi dhe paqe janë dhënë që nga viti 1901, megjithëse çmimi i ekonomisë është një shtesë e mëvonshme.

Pandemia e COVID-19 ka vendosur në qendër të skenës së kërkimit mjekësor me shumë njerëz që presin që zhvillimi i vaksinave, që kanë lejuar botën të rifitojë njëfarë ndjesie normaliteti, mund të shpërblehet përfundimisht.

Megjithatë, zakonisht duhen shumë vite që çdo hulumtim i caktuar të nderohet, me komitetet e ngarkuara me zgjedhjen e fituesve që kërkojnë të përcaktojnë vlerën e tij të plotë me njëfarë sigurie midis asaj që është gjithmonë një fushë e mbushur me pretendentë.  /abcnews.al/