Rekord dëbimesh nga Frontex në gjysmën e parë të 2021

schedule14:12 - 30 Nëntor, 2021

schedule 14:12 - 30 Nëntor, 2021

Frontex ka shënuar një rekord dëbimesh në gjysmën e parë të vitit 2021, sipas një dokumenti që ka ngritur shqetësime për njerëzit që depërtohen në vendet e kërcënuara nga lufta ose persekutimi, shkruan The Guardian

Në një raport të lëshuar nga Këshilli i Ministrave të BE-së, Frontex thekson se depërtoi 8,239 shtetas të vendeve të treta në gjysmën e parë të 2021. Kjo është një shifër rekord, 9% më shumë nga e njëjta periudhë e vitit 2019, përpara se pandemia të kufizonte udhëtimet ndërkombëtare.

Por sipas informacioneve, rritja e operacioneve të Frontex tregon se shtetet anëtare po i drejtohen gjithnjë e më shumë shërbimit të BE-së për të kërkuar ndihmë në menaxhimin e migracionit, qoftë përmes dëbimeve ose përmes patrullave kufitare. OJQ-ja Statewatch, e cila fokusohet në mbrojtjen e të drejtave individuale, publikoi dokumentin, duke thënë se “nuk ka as sigurinë më të vogël” se Frontex nuk i mbështet depërtimet, domethënë se nuk i dërgon njerëzit në vendet ku ata do të përballen me shtypjen.

Një zëdhënës i Frontex tha se vendimet e dëbimit janë marrë gjithmonë nga vendet anëtare të BE-së në përputhje me ligjin europian. Në vitin 2019, 491,200 njerëz u urdhëruan të largoheshin nga BE, por vetëm 29% u kthyen në vendin e tyre të origjinës.

Në gjysmën e parë të vitit, 61% e njerëzve të dëbuar përmes Frontex zgjodhën të largoheshin nga BE, ndërsa 39% u dëbuan me forcë, sipas agjencisë. Shkalla e përgjithshme e kthimeve të detyruara ka rënë, gjë që Frontex ia ka atribuuar  njerëzve që refuzojnë t’i nënshtrohen testeve të koronavirusit ose vaksinimeve për të parandaluar urdhrat e dëbimit, raporton abcnews.al

Sipas ligjit europian, personat e dëbuar  duhet të shoqërohen nga ata që janë përgjegjës për të drejtat themelore. Por në gjysmën e parë të vitit 2021 vetëm 47% e fluturimeve çarter të Frontex përfshinin këtë lloj mbikëqyrjeje, ndërsa për fluturimet çarter të organizuara nga shtete individuale përqindja ishte edhe më e ulët, në 23%.

Frontex ka luajtur një rol qendror në politikën e BE-së për imigracionin që nga viti 2015. Pas rritjes së flukseve të migracionit dhe refugjatëve të asaj periudhe, liderët europianë ranë dakord të rrisin buxhetin e agjencisë me bazë në Varshavë dhe të vendosin roje europiane në kufirin tokësor dhe detar, duke arritur në 10,000 deri në 2027.

Frontex është përgjegjës për koordinimin e operacioneve të dëbimit, por vendimi se kush duhet të dëbohet merret gjithmonë nga autoritetet gjyqësore ose administrative të Shteteve Anëtare. Sipas ligjit europian, individi ka gjithmonë mundësinë të apelojë kundër vendimeve të dëbimit.

“Frontex nuk ndërhyn në vendimet e dëbimit të nxjerra nga shtetet anëtare.

/abcnews.al