Qielli dhuron spektakël gjatë korrikut, kur mund të shijoni Superhënën

schedule08:28 - 6 Korrik, 2022

schedule 08:28 - 6 Korrik, 2022

Qielli i korrikut sjell me vete superhënën më spektakolare të vitit 2022, ndërsa Toka do të arrijë distancën maksimale nga Dielli.

Për t’i bërë më të bukura mbrëmjet e verës, vijnë edhe yjet më të shndritshëm të kësaj periudhe të vitit.

Takimi i parë ishte më 4 korrik në orën 09.00, kur Toka u gjend në pikën e orbitës së saj më të largët nga Dielli (aphelion), në një distancë prej 152,098,501 kilometrash.

Data në të cilën ndodh ky fenomen është shumë e ndryshueshme. Mjafton të thuhet se në vitin 2021 Toka arriti në aphelion më 5 korrik, në 2020 midis 5 dhe 6 korrik, në 2019 midis 4 dhe 5 korrik, në 2018 në 6 korrik dhe në 2017 në 3 korrik.

Ngjarja e korrikut është Superhëna

Sateliti ynë natyror do të jetë në pikën e orbitës së tij më afër Tokës në mëngjesin e 13 korrikut (në një distancë prej 357,263 kilometrash) dhe rreth nëntë orë më vonë, në orën 20:37 , do të ketë arritur në fazën e hënës së plotë.

Nga pjesa e dytë e muajit, tranzitet e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës do të jenë gjithashtu të vëzhgueshme në kohë të arritshme, në bordin e të cilit ndodhet astronautja Samantha Cristoforetti.

Më në fund, yjësitë e qiellit të verës do të fillojnë të duken, me yje të shndritshëm si Arturo del Bootes dhe Vega della Lira, një nga kulmet e trekëndëshit klasik veror, me Altair dell’Aquila dhe Deneb del Cigno./Abcnews.al/