Qeveria britanike miraton një marrëveshje për tregtinë e lirë me BE

schedule14:46 - 7 Korrik, 2018

schedule 14:46 - 7 Korrik, 2018

Qeveria  britanike miratoi një marrëveshje për tregtinë e lirë me Bashkimin Europian. Vendimi u mor pas një mbledhjeje maratonë prej 12 orësh të kryeministres May me ministrat e saj.

Qeveria britanike ka pranuar të ndjekë pas Brexit, një zonë të tregtisë së lirë mes Mbretërisë së Bashkuar dhe Bashkimin Europian. Deklarata është bërë nga kryeministrja britanike Theresa May, pas një mbledhjeje maratonë prej 12 orësh me ministrat e saj.

Ministrat britanikë firmosën një plan për krijimin e një zonë për tregtinë e lirë për mallrat industrialë me Bashkimin Europian, të bazuar në një rregullore të përbashkët. Ata kanë miratuar dhe atë që mund të jetë një territori doganor i kombinuar.

Marrëveshja parashikon dispozita më fleksibël për shërbimet. Plani propozon dhe atë që cilësohet si një kornizë institucionale të përbashkët për interpretimin e marrëveshjeve mes Mbretërisë së Bashkuar dhe Bashkimit Europian.

Deklarata e qeverisë mbështet idenë e të ashtuquajturës marrëveshje doganore lehtësuese, një sistem kompromisi që mund të jetë i pranueshëm dhe për Londrën dhe për Brukselin.

Plani, sipas kryeministres britanike May do t’i japë Mbretërisë së Bashkuar një politikë tregtare të pavarur, me mundësinë për të vendosur tarifat e saj dhe për të përfunduar marrëveshje tregtare të veçanta./abcnews.al