Pse sa vjen dhe më pak njerëz po martohen në ditët e sotme?

schedule16:40 - 9 Qershor, 2022

schedule 16:40 - 9 Qershor, 2022

Qendra Kërkimore Pew kreu një analizë të të dhënave në vitin 2020 për të zbuluar se si ndihen njerëzit kur bëhet fjala për martesën. Ata zgjodhën një grup personash që mbushin 26 deri në 41 vjeç.

Shumica prej tyre janë aktualisht të pamartuar, ndryshe nga gjeneratat e mëparshme. 3 nga 10 persona jetojnë me një bashkëshort dhe një fëmijë. Më shpesh, njerëzit e kësaj kategorie moshe preferojnë thjesht të jetojnë së bashku pa u martuar, shkruan abcnews.al.

Arsyet pse bëjnë këtë zgjedhje

Një numër i madh  divorcesh: Përvoja e të parit të prindërve që kalojnë një divorc të dhimbshëm u bën të rinjve të mos mendojnë gjatë. Në ditët e sotme gjithnjë e më shumë fëmijë po rriten në kushte ku prindërit janë ndarë.

Liria e zgjedhjes: Njerëzit ndihen të lumtur duke ditur se mund të zgjedhin nëse duan të martohen apo jo. Ky efekt shtohet nga fakti që prindërve apo gjyshërve të tyre nuk iu dha kjo mundësi në të kaluarën, martesa ishte një lloj detyrimi.

Kostoja e një martese: Ceremonia mund të jetë shumë e shtrenjtë. Edhe të rinjtë thjesht nuk mund ta përballojnë atë. Për të njëjtën arsye, një martesë është bërë disi si një konkurs.

Prioritete të tjera: Në vend që të krijoni një familje, të blini një shtëpi dhe të keni fëmijë, rritja personale, karriera dhe vetë-realizimi janë bërë më të rëndësishme./abcnews.al