Pse nuk duhet ta teprojmë me paracetamolin? Studiuesit tregojnë arsyet

schedule11:07 - 31 Tetor, 2022

schedule 11:07 - 31 Tetor, 2022

Paracetamoli është një nga medikamentet më të përdorura pa recetë për shkak të vetive të tij analgjezike dhe antipiretike. Përdorimi i gjerë i tij është kryesisht për shkak të profilit të favorshëm të sigurisë që ka, në krahasim me antiinflamatorët josteroidë i mungojnë efektet anësore të rëndësishme dhe konsiderohet më i sigurt për përdorim afatgjatë.

Paracetamoli: Efektet anësore që dimë dhe çfarë kanë gjetur hulumtimet e reja

Efektet anësore të paracetamolit janë përgjithësisht të lehta dhe përfshijnë të përziera, dhimbje koke, dhimbje stomaku dhe skuqje, ndërsa efekti anësor më serioz është toksiciteti i mëlçisë, i cili ndodh vetëm nëse merren sasi të mëdha. Megjithatë, një efekt anësor i mundshëm i paracetamolit, i cili nuk është studiuar mirë, është efekti i tij në presionin e gjakut. Një meta-analizë e publikuar së fundmi e publikuar në revistën prestigjioze European Journal of Preventive Cardiology na ofron më shumë të dhëna në lidhje me efektin e përdorimit afatgjatë të paracetamolit në presionin e gjakut.

Rezultatet e studimeve klinike

Megjithëse shumica e studimeve vëzhguese tregojnë një efekt hipertensiv të paracetamolit, u zbulua se në pacientët me sëmundje kritike, administrimi intravenoz i paracetamolit rezultoi në një ulje të presionit të gjakut sistolik dhe diastolik me 10% dhe 7%, respektivisht.

Të dhënat kontradiktore nga studimet vëzhguese çuan në prova klinike të rastësishme. Studimi i parë klinik përfshiu 41 pacientë hipertensivë me presion të lartë të kontrolluar mirë, të cilët u ndanë rastësisht me paracetamol oral (3g/ditë) kundrejt placebos për 3 javë. Studimi tregoi se administrimi i paracetamolit nuk kishte efekt të rëndësishëm në BP në krahasim me placebo. Një tjetër studim klinik përfshiu 33 pacientë me sëmundje të qëndrueshme të arterieve koronare, të cilët morën p.os paracetamol (3g/ditë) ose placebo për 2 javë. Rezultatet e studimit treguan se trajtimi me paracetamol për 14 ditë rriti ndjeshëm nivelet e presionit të gjakut sistolik dhe diastolik 24-orësh, përkatësisht me 2,9 mmHg dhe 2,2 mmHg.

Më në fund, në vitin 2022, u publikua studimi më i madh klinik i randomizuar i bazuar në popullatë që vlerëson efektin e mundshëm hipertensiv të paracetamolit (studim PATH-BP). Në këtë studim morën pjesë 110 pacientë me hipertension, të cilët u randomizuan me paracetamol oral (4 g/ditë) kundrejt placebos për 2 javë dhe u vlerësuan me regjistrim 24-orësh të presionit të gjakut. Studimi tregoi se marrja ditore e 4 g paracetamolit rriti ndjeshëm statistikisht presionin e gjakut sistolik (4.2 mmHg) dhe diastolik (1.4 mmHg) 24 orësh krahasuar me placebo.

Megjithëse mekanizmi i saktë i veprimit të paracetamolit mbetet i paqartë, supozohet se efekti hipertensiv i paracetamolit mund të jetë për shkak të përfshirjes së tij në frenimin e ciklooksigjenazës-2 dhe ndoshta për shkak të përmbajtjes së natriumit në tabletat shkumëzuese të paracetamolit.

Si përmbledhje, paracetamoli është një ilaç analgjezik dhe antipiretik i përdorur gjerësisht me efekte anësore të lehta. Megjithatë, të dhënat e literaturës tregojnë se administrimi ditor i paracetamolit në një dozë > 3 g/ditë për më shumë se 2-3 javë shoqërohet me një rritje të konsiderueshme të niveleve të presionit të gjakut. Prandaj, paracetamoli duhet të administrohet me kujdes, veçanërisht te njerëzit me hipertension arterial dhe faktorë të tjerë të rrezikut kardiovaskular, derisa të disponohen më shumë të dhëna shkencore nga provat klinike të rastësishme të ardhshme me popullata më të mëdha pjesëmarrëse./abcnews.al