Propozimi francez, Kovaçevski: Përfshin vijat tona të “kuqe”

schedule00:30 - 4 Korrik, 2022

schedule 00:30 - 4 Korrik, 2022

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, lidhur me qëndrimet e shprehura nga lideri i opozitës VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, pas takimit deklaroi se të gjitha ato pyetje nuk ndërhyjnë në çështjen e gjuhës maqedonase, e cila është thjesht në kornizën negociuese dhe në të gjitha dokumentet e BE-së, dhe nuk ndërhyn në identitetin e popullit maqedonas dhe në veçantinë e asnjë aspekti të popullit maqedonas.

– Është një dokument shumëpalësh që zyrtarisht i është dërguar Republikës së Maqedonisë së Veriut nga Presidenca franceze e BE-së, të cilën e ka marrë presidenca e re çeke. Në fjalën time hyrëse thashë se ky është një propozim që përfshin vijat tona të kuqe të përcaktuara në rezolutën e miratuar nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, tha Kovaçevski pas takimit me Mickoskin në Klubin e deputetëve.

Në lidhje me atë se kur do të bëhen ndryshimet kushtetuese dhe pretendimet e Mickoskit, kryeministri tha se të gjitha partitë kanë pasur deklaratat e tyre në periudhën e kaluar, disa qëndrojnë në deklaratat e tyre, si ai, disa i ndryshojnë ato deklarata.

– Kushtetuta jonë parasheh që qytetarët të cilët vetëvendosen në mënyrë të ndryshme nga populli maqedonas mund të jenë pjesë e Kushtetutës. Këtë e kanë kërkuar qytetarët të cilët e përkufizojnë veten si malazezë, bullgarë dhe kroatë. Ndoshta të tjerët do ta kërkojnë. Komuniteti egjiptian në vend është një komunitet shumë domethënës. Mbështetja e një hyrjeje të tillë në Preambulën e Kushtetutës është një përgjegjësi e tillë sepse ne përfaqësojmë një shembull në Evropë të renditjes më të mirë të marrëdhënieve midis të gjithë qytetarëve në të gjitha bazat. Prandaj mendoj se të gjithë 120 deputetët në Kuvend duhet ta mbështesin, tha Kovaçevski.

Ai nuk u përgjigj se kur do të hapet Kushtetuta, por tha se mendon se në momentin kur vjen puna për të vendosur për përfshirjen e këtyre qytetarëve në Preambulën e Kushtetutës, të gjithë do të jenë në lartësinë e detyrës dhe kërkoi nga të gjithë që të mbështesin atij.Sipas Kovaçevskit, qëndrimet e Qeverisë do të ndërtohen në bazë të mendimeve të palëve të konsultuara që do të dorëzohen.

– Pas përfundimit të procesit të konsultimit, këto mendime do t’i dorëzohen Qeverisë dhe në bazë të arsyeve, Qeveria do ta dorëzojë vendimin dhe do ta dërgojë në BE.

Lidhur me propozimin e presidentit Stevo Pendarovski të shprehur pas mbledhjes së sotme të Këshillit të Sigurimit, Kovacevski tha se e përkrah dhe Qeveria do të kërkojë nga negociatorët dhe institucionet tona që t’i përmbahen rezolutës së miratuar./MIA