Pronat në emër të një bashkëshorti, Lame vendos ndryshimin e kartelave të pronësisë

schedule17:15 - 13 Qershor, 2019

schedule 17:15 - 13 Qershor, 2019

Në të gjithë vendin ka nisur procesi i korrigjimit të kartelave pasurore që pasqyrojnë pronat bashkëshortore, por janë të regjistruara vetëm në emër të njërit prej bashkëshortëve. Specialistët e Agjencisë Shtetërore të Kadastrës shpjeguan në një interviste për ABC News rrugën që duhet të ndjekin qytetarët.

Nëse keni përfituar një prone gjatë martesës, por ajo është e regjistruar vetëm në emër të bashkëshortit ju mund të kërkoni korrigjimin e kartelës së pasurisë.

Drejtori i Agjencisë Shtetërore të Kadastrës Artan Lame ka nxjerrë një urdhër të posaçëm për rregullimin e pasaktësive në pronat bashkëshortore ashtu siç parashikon legjislacioni në fuqi.

Procesi iniciohet me kërkesë të qytetarit.

“Duhet të bëjnë kërkesë për korrigjim. Më pas drejtorët e Kadastrës kanë marrë masat për të konstatuar nëse këto prona janë pjesë e pasurive martesore ose jo, verifikohet data sipas certifikatës familjare.

Të gjitha pasuritë e përfituara nga viti 1981 kur ka hyrë në fuqi kodi civil deri në 2003 kur është miratuar kodi i familjes konsiderohen pasuri të fituara gjatë regjimit martesor, pavarësisht mënyrës së përfitimit të tyre”.

Korigjimi i kartelës në favor të dy bashkëshorteve nuk shoqërohet me pagesë të tatimit të kalimit të pronësisë.

“Ky korrigjim nuk përbën kalim të së drejtës së pronësisë është pasurim të dhënash në kartele nuk i nënshtrohet tatimit të kalimit të pronësisë”.

Ndërkohë procesi nuk mund të kryhet në të gjithë rastet. Përjashtimet i shpjegon drejtoresha e Sektorit Tekniko-Ligjor në Agjencinë Shtetërore të Kadastrës.

“Janë kryer transaksione juridike, është bërë tjetërsimi i pronës, por dhe në rastet e familjeve bujqësore”.

Zyrat e Regjistrimi të Pasurive të Paluajtshme ndër vite pronat i regjistronin në emër të personit që iu paraqitej në sportel dhe jo në pronësi të dy bashkëshortëve siç parashikohet në Kodin e Familjes./ABC News Albania 24/7