Programi Futboll për Miqësi, iniciativë ekologjike në përkrahje të specieve të rralla

schedule18:00 - 30 Maj, 2018

schedule 18:00 - 30 Maj, 2018

Programi ndërkombëtar social për fëmijët i “Gazprom”, Futboll për Miqësi, ka nisur këtë të mërkurë një iniciativë ekologjike brenda misionit të tij edukativ dhe humanitar.

Ambasadorët e rinj të programit dhe anëtarët e programit  Futboll për Miqësi morën pjesë në “HAPPY BUZZ DAY”, një ngjarje në përkrahje të specieve të rralla dhe të rrezikuara si Tigri Amur, Panda e Kuqe, Vula e Baltikut, Papagalli i Madh dhe Lemuri i Kuq, një nga lemur-et më të mëdhenj të Madagaskarit . Lloje të rralla të kafshëve nga Nepali, SHBA dhe Rusia u bashkuan me misionin ekologjik.

Ngjarja u quajt “HAPPY BUZZ DAY” në nder të lemurit me emrin “Buzz”, i cili u lind një vit më parë në Qendrën e Lëmurëve dhe u bë simbol i misionit ekologjik të programit Futboll për Miqësi këtë vit.

Fushatës iu bashkuan edhe “Red Panda Network” nga Nepali, “Amur Tiger Center” dhe “Friends of the Baltic Seal” nga Rusia. Dhjetëra ngjarje të tjera mjedisore dhe maratona nisën në mbarë botën në kuadër të Iniciativës Ekologjike të Futbollit për Miqësi.

Me qëllim të promovimit të mbrojtjes së kafshëve të egra dhe rritjes së interesit të gjeneratave të reja në ruajtjen dhe mbrojtjen e faunës botërore, 32 Ekipet e Miqësisë të futbollit u emëruan pas llojeve të rralla dhe të rrezikuara të kafshëve.

Ekipet u formuan në parimin e miqësisë që u lejon fëmijëve të kombësive dhe kulturave të ndryshme të gjejnë gjuhën e përbashkët, të mësojnë të bëjnë kompromise dhe të arrijnë fitoret së bashku. Për shembull, ekipi i Siberian Tiger përfshin pjesëmarrës nga Burkina Faso, Timori Lindor, Siria, Jemeni, Maroku dhe Jordania, dhe ekipi Imperial Woodpecker përbëhet nga atletë të rinj nga Gjermania, Belize, Guatemala, Kanada, Nikaragua dhe Sllovaki.

Kontributi thelbësor në Iniciativën Ekologjike është bërë nga Lëvizja e Shkollave të Rinjve të Rusisë që ndihmojnë në promovimin e vlerave të mbrojtjes së natyrës midis brezit të ri.

Qëllimi kryesor i Misionit Ekologjik të Programit të Futbollit për Miqësi është të tërheqë vëmendjen e fëmijëve dhe të rriturve në problemin e mbrojtjes së mjedisit dhe qëndrimit të kujdesshëm ndaj natyrës, si dhe t’i tregojë brezit të ri se vetëm bashkimi me përpjekjet tona do ta bëjë atë e mundur për të ruajtur dhe përmirësuar botën në të cilën jetojmë.

Drejtori i Qendrës së Informacionit të Kombeve të Bashkuara në Moskë, Vladimir Kuznetsov, tha se“rëndësia e një misioni ekologjik nuk duhet të nënvlerësohet – aktivitetet njerëzore kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në ndryshimin e klimës së planetit tonë. Çdo ditë po përballemi me fatkeqësitë natyrore si rezultat i të cilave vuajnë njerëzit në mbarë botën. Në këtë kontekst, një mision ekologjik i programit të Futbollit për Miqësi ka synime të përbashkëta me Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së dhe me Marrëveshjen e Klimës së Parisit – për të ndihmuar në ndërmarrjen e veprimeve urgjente për të luftuar ndryshimet klimatike dhe ndikimet e saj , për të ruajtur dhe përdorur në mënyrë të qëndrueshme oqeanet, dete dhe detare, si dhe restaurimin e ekosistemeve tokësore dhe duke favorizuar përdorimin e saj racional.”

Ndërsa për ambasadorine ri të programit të Futbollit për Miqësi, Stoyanna Grace Stewart, 12-vjeç, nga Ishujt Kajman “Problemi i mjedisit të pastër dhe të shëndetshëm ka të bëjë me të gjithë dhe paraqet interes të përbashkët për të gjithë njerëzit në mbarë botën, secili prej nesh duhet të kontribuojë në promovimin e vlerave mjedisore në të gjithë globin. ruajtja e llojeve të rralla dhe të rrezikuara të kafshëve.”/abcnews.al