Pjekja e bukës ndihmon në zvogëlimin e stresit

schedule08:18 - 7 Maj, 2021

schedule 08:18 - 7 Maj, 2021

Mbajtja e një hobi për të shpërqendruar veten nga puna juaj dhe lajmet që nganjëherë mund të jenë negative apo edhe dëshpëruese, veçanërisht kohët e fundit me Covid-19, është shumë e rëndësishme për psikikën, pra shëndetin tuaj.

Një prej tyre, i cili kohët e fundit është bërë shumë popullor, është pjekja e çdo ëmbëlsire të këndshme. Sipas shkencës, pjekja dhe veçanërisht pjekja e bukës, mund të provojë të jetë anksiolitik i përsosur në kohë krizash kombëtare, me përfitimet e shëndetit mendor që rrjedhin prej tij të jenë shumë domethënëse dhe të thella.

Sipas www.realsimple.com, Elizabeth McKay, autore e studimit dhe një profesore e asociuar e terapisë së punës në Universitetin e Edinburgut Napier, tha për CNN se pjekja e bukës provon të jetë një anksiolitikë shumë e mirë, si gatimi i brumit ashtu edhe formimi nga forma e duhur ndihmon në lirimin e një pjese të intensitetit tonë.

Gjithashtu, procesi i pritjes që brumi të ngrihet brenda disa orësh, krijon ndjesinë e njërit, madje të vonuar për shkak të kohës që duhet të kalojë, kënaqësisë. Është e rëndësishme të mbani mend, atëherë, sipas McKay, i cili madje iu referua koronavirusit, që edhe nëse duket i paarritshëm për momentin, një ditë do të ketë një fund të çfarëdo që po na shqetëson.

Më në fund, sipas Michael Kocet, këshilltar i shëndetit mendor dhe kryetar i departamentit të këshillimit shëndetësor në Shkollën e Psikologjisë Profesionale të Çikagos, është shumë e rëndësishme të mbash një hobi, dhe pjekja është një mënyrë për të mbushur kohën tonë të lirë, për t’u çlodhur dhe më në fund të ndjehemi sensin e arritjes. Diçka që mund të ndihmojë në uljen e stresit./abcnews.al