Pija e shijshme që mund të lehtësojë dhimbjen

schedule22:19 - 15 Tetor, 2021

schedule 22:19 - 15 Tetor, 2021

Pija e kakaos është treguar të jetë jashtëzakonisht e dobishme për trupin e njeriut në aspektin e shëndetit dhe funksioneve themelore, nga lehtësimi i lodhjes së shkaktuar nga skleroza e shumëfishtë deri në luftimin e mosfunksionimit të organeve. Megjithatë, ai gjithashtu provon të jetë një qetësues i fortë kundër dhimbjeve të këmbëve.

Sipas një studimi të vogël të botuar në Circulation Research, konsumi i kakaos së nxehtë ishte i lidhur me lehtësimin e dhimbjeve të këmbëve tek pacientët e moshuar me sëmundje arteriale periferike (PAD).

Sëmundja arteriale periferike shkaktohet kur akumulimi i yndyrës pengon qarkullimin normal të gjakut në arteriet periferike, me shfaqje më të shpeshtë të sëmundjes në këmbë. Dhimbja për pacientët me këtë sëmundje bëhet më e fortë kur ecni.

Në studim, studiuesit u dhanë 44 njerëzve një pije kakao të projektuar posaçërisht tri herë në ditë për gjashtë muaj. Në fund të eksperimentit, pacientët që pinin pije speciale ishin në gjendje të ecnin në një distancë prej rreth 42.5 metra më gjatë se ata që pinin të njëjtën sasi të një pije tjetër pa kakao. Përveç kësaj, konsumi i kakaos përmirësoi funksionimin e muskujve dhe rrjedhjen e gjakut në këmbë.

Megjithëse dy pijet e ndryshme u krijuan posaçërisht për studimin, epërsia e pijeve të kakaos duket se është siguruar nga një përbërës në këtë të fundit, i cili ndihmon qelizat e muskujve të përdorin oksigjenin në mënyrë më efikase, spekulojnë studiuesit./abcnews.al