Përfitonin nga situata e krijuar në Marok, disa burra ngacmonin vajzat e mitura në zonat e goditura nga tërmeti

schedule12:45 - 15 Shtator, 2023

schedule 12:45 - 15 Shtator, 2023

Aktivistët e mediave sociale denoncuan sjelljen e grupeve që shkuan në fshatrat e prekura në Marok  për të ofruar ndihmë, por shfrytëzuan mundësinë për të  ngacmuar vajzat e mitura.

Komiteti Kombëtar për Koordinimin e Masave për Luftimin dhe Parandalimin e Trafikimit të Njerëzve monitoroi një grup postimesh, mesazhesh, imazhesh dhe bisedash që qarkullonin në mediat sociale që përmbanin përmbajtje fyese për fëmijët dhe viktimat e mitura që humbën të afërmit e tyre pas tërmetit në Marok.

Aktivistët në rrjetet sociale denoncuan sjelljen e grupeve që shkuan në fshatrat e prekura për të ofruar ndihmë, por shfrytëzuan rastin për të ngacmuar vajzat e mitura në zonë dhe gjithashtu u propozuan atyre martesë me qëllim për tu mbrojtur.

Siç raporton ERT, janë regjistruar edhe raste të personave që kanë dhënë fëmijë jetimë për birësim ilegalisht përmes rrjeteve sociale.

Disa video shfaqnin një të ri duke fotografuar vajza të mitura dhe duke i pyetur nëse janë të mira në punët e shtëpisë.

Organizatat e shoqërisë civile bënë thirrje për koordinim me autoritetet dhe duke shqyrtuar rastet e fëmijëve jetimë në mënyrë që ata të mbrohen nga rreziqet ndaj të cilave mund të ekspozohen, si rrëmbimi, ngacmimi seksual dhe përdhunimi.

Nga ana e tyre, autoritetet kompetente marokene dorëzuan rastet e monitoruara pranë autoriteteve gjyqësore përkatëse dhe gjithashtu vunë në dispozicion të tyre një numër pa pagesë për të raportuar kriminelët dhe viktimat e mundshme të trafikimit të qenieve njerëzore.

Në një deklaratë, Komiteti Kombëtar për Masat Koordinuese për Luftimin e Trafikimit të Qenieve Njerëzore shtoi se këto praktika “janë ndër krimet dhe veprat e dënueshme me ligj, autorët e të cilave janë subjekt i dëmshpërblimeve të rënda”.

/abcnews.al