Përbërësi i ri kundër plakjes që ia vlen ta dini

schedule17:46 - 7 Nëntor, 2021

schedule 17:46 - 7 Nëntor, 2021

Shkencëtarët kanë zbuluar se derivatet e vitaminës A, të njohur si retinoidet, mund të ndihmojnë në përshpejtimin e procesit të rinovimit natyral qelizor të lëkurës, duke ndihmuar në zbehjen e pamjes së dukshme të linjave të holla dhe rrudhat.

Ju ndoshta keni dëgjuar për përbërësin ikonik kundër plakjes, retinol. Por çfarë ndodh me retinën? Lexoni më poshtë se çfarë ia vlen të dini.

Çfarë bëjnë retinoidet?

Për të kuptuar pse retinoli është kaq mbresëlënës, duhet të njiheni me retinoidet. Derivatet e vitaminës A në fakt ndryshojnë funksionin e qelizave dhe zvogëlojnë inflamacionin, duke çuar në të gjitha përfitimet e trajtimit për të cilat keni dëgjuar, si lëkura më e lëmuar, poret më të vogla dhe përgjithësisht lëkurë më e pastër, më e ndritshme dhe më e shëndetshme. Pra, ka kuptim që retinoidet aktuale janë rekomandimi më i zakonshëm i dermatologëve për lëkurë më të mirë. “Aftësia e tyre për të përmirësuar në mënyrë dramatike pamjen e lëkurës duke ndryshuar funksionin e saj në një gjendje më të shëndetshme nuk është inferiore ndaj asgjëje”, shpjegon dermatologu i certifikuar Dr. Mateu Elias.

Pse është retina kaq efektive?

E vetmja formë e vitaminës A që trupi juaj mund të njohë është acidi retinoik me recetë. “Acidi retinoik është forma aktive [e vitaminës A] në lëkurë dhe zakonisht njihet si tretinoin,” thotë Dr. Elias.

Kur aplikoni retinol, trupi juaj duhet ta konvertojë atë në retinë dhe më në fund në acid retinoik që lëkura juaj ta njohë atë, por ky proces konvertimi dobëson efektivitetin e përgjithshëm të përbërësit. Kjo është arsyeja pse retina meriton më shumë lëvdata. “Është hapi i parë në shndërrimin e retinolit në acid retinoik”, thotë Elias. “Duke përdorur retinë në mënyrë topike, ju mund të shihni rezultate më të shpejta me trajtimin tuaj aktual, pasi një hap në procesin e konvertimit tashmë ka ndodhur.”

Në një studim që krahasoi 0.05% të retinës dhe 0.05% të acidit retinoik, retinali u zbulua se ishte po aq efektiv sa përbërësi me recetë në reduktimin e shenjave të fotoplakjes, ndërkohë që ishte dukshëm më pak irritues për lëkurën. Retinoidet, veçanërisht në formën e tyre të përshkruar, dihet se sensibilizojnë lëkurën, veçanërisht kur përdoruesi aplikon shumë, shumë shpesh (zakonisht, vitamina A duhet të aplikohet një ose dy herë në javë për fillim, dhe më pas më shumë pasi lëkura përshtatet) . “Dermatiti retinoid është një efekt anësor i zakonshëm, edhe pse i përkohshëm, i retinoideve lokale dhe mund të çojë në thatësi, lëkurë dhe kruajtje”, shpjegon Elias./abcnews.al