Peleshi fermerëve: Mbillni 15 kulturat e kërkuara jashtë vendit

schedule12:16 - 26 Janar, 2018

schedule 12:16 - 26 Janar, 2018

Ministria e Bujqësisë po nxit fermerët shqiptarë të orientohen drejt 15 kulturave të reja, të përzgjedhura si potenciale shumë të fuqishme për eksportin shqiptar. Sipas ministrit Niko Peleshi, bujqesia komerçiale duhet të dale mbi bujqësine e mbijetesës. Qeveria nga ana e saj është e gatshme të afrojë fermerin me grumbulluesin dhe t’i mbështesë me subvencione 50 % të vlerës së fidanëve.

Niko Peleshi, Ministër i Bujqësisë: Ja  ku kemi një investitor të gatshëm, të partnerizojë me fermerët. Zotëria është fermer në fushën e bostanëve, të shalqirit, ka rreth 20 hektarë që punon. Është i gatshëm ta modernizoje fermën, ta zgjeroje atë, të marrë toka të tjera, por natyrisht janë problemet, që unë thashë pak më lart. Duke i bërë bashkë grumbulluesin dhe fermerin dhe pas tyre, shtetin me subvencionet, me skemën e subvencioneve, që do të fillojmë këtë vit, me IPARD-in që fillon nga mesi i vitit, duke mbështetur 50 % të vlerës të fidanëve për grumbulluesin, duke mbështetur si në rastin e shalqirit psh, 3 milionë lekë të vjetra për hektare, mbjelljet e reja.

Sipas ministrit Peleshi, përmes kesaj formule te quajtur “bujqësia me kontratë” , do të vazhdojnë të shtohen fermat komerciale. Ministri i bëri deklaratat në një sipërmarrje për grumbullimin dhe eksportin e gështenjave, një kulturë bujqësore e renditur nga qeveria mes 15 të tillave, të kërkuara për eksport./abcnews.al