Ky është pasioni i Ermal Dukës, diçka që fillimisht e nisi për t’u bërë shoqëri miqve italianë kur jetonte atje, por që me kalimin e kohës u kthye në një pjesë të pandashme të jetës së tij.
Ky sezon nuk ishte i mirë për mbledhjen e kërpudhave në malet e Mirditës, por Ermali shpjegon se çfarë mund të gjendet në këtë periudhë.
Kërpudhat kanë vlera ushqyese, por gjithmonë kërkojnë kujdes. Njohja e tyre është thelbësore, sepse natyra ofron njëkohësisht shije dhe rrezik.
Në pyll, disa kërpudha që shfaqen në trungun e lisit për Ermalin janë një mundësi për një drekë të shijshme, por vetëm nëse njihen me siguri absolute.
Përtej shijes, kërpudhat janë një burim i rëndësishëm ushqyes dhe, sipas Ermalit, në disa raste edhe më të shëndetshme se mishi.
Përmes eksperiencave të huaja, kërpudhat janë bërë pjesë e recetave moderne, të cilat Ermali i ka futur edhe në restorantin e tij.
Një nga recetat më interesante është ajo që Ermali e quan “sallata e të varfërve”, një pjatë me histori dhe domethënie.
Pasioni për kërpudhat e ka shtyrë Ermal Dukën të organizojë edhe guida për të apasionuarit, ku kërkimi, njohja dhe gatimi bëhen një eksperiencë e plotë.
Edhe pse shumë kërpudha nuk janë në sezon, kushtet klimatike ndonjëherë i nxjerrin jashtë kohe, dhe Ermali e shpjegon këtë me detaje.
Në zonën e Mirditës mund të gjesh kërpudha të shumta dhe shumë të shijshme, por duhet të dish ku, kur dhe si t’i kërkosh.
Pasi kërkimi përfundon, vjen procesi i gatimit. Një rizoto dhe sallata e të varfërve përgatiten me kërpudhat e mbledhura.
Për ata që duan ta përjetojnë gjithë procesin, nga kërkimi i kërpudhave në pyll, te guida, gatimi dhe shijimi, Ermal Duka mbetet një zgjedhje e sigurt. Njohuritë, përvoja dhe pasioni e bëjnë atë një udhërrëfyes të vërtetë të botës së kësaj bime./abcnews.al

