Parashikimet: Si të dini nëse sytë e foshnjës do të qëndrojnë blu ose do të ndryshojnë ngjyrën

schedule08:55 - 6 Mars, 2021

schedule 08:55 - 6 Mars, 2021

Sytë blu në lindjen e një fëmije mund të ndryshojnë ndërsa fëmija rritet dhe prodhimi i melaninës rritet. Prandaj, një fëmijë me sy blu mund të ketë sy kafe ndërsa rritet.

Nuk ka kohë të caktuar për të përcaktuar se kur sytë blu të porsalindur do të ndryshojnë ngjyrën, pasi jo çdo ngjyrë e syve ndryshon. Ndonjëherë, sytë e foshnjës mbeten me të njëjtën ngjyrë me të cilën ai lindi, dhe nganjëherë sytë e një foshnje ndryshojnë ngjyrën për më shumë se një herë, shkruan abcnews.al.

Gjenetika luan një rol të madh në ngjyrën e syve, pasi përcakton sasinë e sekretimit të melaninës në irisin e foshnjës. Një foshnjë trashëgon një gjen nga secili prind dhe të dyja këto gjene përcaktojnë ngjyrën e syve, së bashku me gjërat e tjera. Këtu janë disa parashikime se si të dini nëse sytë e foshnjës do të qëndrojnë blu ose nëse do të ndryshojnë ngjyrën:

  1. Shumica e foshnjave me një prind që ka sy kafe dhe një prind me sy blu do të ketë sy kafe, pasi gjeni me ngjyrë të errët mbizotëron ose kontrollon ngjyrën e syve.
  2. Të dy prindërit që kanë sy blu do të rezultojnë kryesisht në një fëmijë me sy blu.
  3. Për shkak të një gjeni recesiv me sy të kaltër në familje, një fëmijë me prindër me ngjyrë kafe mund të ketë sy blu.
  4. Për shkak të paraardhësve me sy kafe, të dy prindërit që kanë sy blu mund të lindin fëmijë me sy kafe.
  5. Kafe dhe blu nuk janë ngjyra e vetme e syve. Ka shumë më tepër ngjyra si lajthi, jeshile ose gri, të cilat varen nga ngjyra e syve të prindërve, gjenet dhe melanina e pranishme në iris.
  6. Sekretimi më pak i melaninës rezulton në të njëjtën ngjyrë blu në sy dhe më shumë sekretim i melaninës mund të ndryshojë ngjyrën e syve në jeshile, lajthi ose kafe.
  7. Procesi kompleks gjenetik kontrollon ngjyrën e syve të foshnjës. Ndonjëherë ngjyra e syve blu të foshnjës mund të ndryshojë ndërsa fëmija rritet. Pra, është e vështirë të parashikosh saktë ngjyrën e syve të foshnjës bazuar në ngjyrën e syve të prindërve ose ngjyrën e syve me të cilin ka lindur një fëmijë. l.k/abcnews.al