Paralajmërimi i fortë: “Shqipëria e Madhe” përballë “Botës Serbe”, “dera e ferrit” dhe Biden

schedule23:40 - 18 Tetor, 2021

schedule 23:40 - 18 Tetor, 2021

Tensionet e fundit në Ballkan me deklarata dhe veprime si në veriun e Kosovës e kanë vendosur rajonin në qendër të vëmendjes. Gazeta greke “Kathimerini” i ka kushtuar një analizë të gjatë rajonit.

Kryeministri shqiptar Edi Rama, me deklaratat e tij të fundit, sipas të cilave ka vendosur si synim të karrierës së tij politike bashkimin e Shqipërisë me Kosovën (Shqipëria e Madhe) hapi kapakun me fanatizmin e rrezikshëm ballkanik. Kishte një reagim të menjëhershëm nga Beogradi, i cili, përmes Ministrit të Brendshëm Aleksandër Vulin, këmbënguli se bashkimi serb “është pengesa e vetme për një Shqipëri të madhe”.

Dhe nga prapa Kremlini, i cili shtrëngoi dhëmbët ndaj Ramës dhe Perëndimit, duke lavdëruar “nismat e Beogradit për botën serbe”, domethënë Serbinë e Madhe. Siç tha pala serbe – jo padrejtësisht në një kuptim – “ajo që u lejohet shqiptarëve nuk mund t’u ndalohet serbëve dhe ata që heshtin për deklaratat e Ramës për krijimin e Shqipërisë së Madhe duhet të heshtin kur ne serbët flasim për të “Bota Serbe” tha Vulin.

“Shqiptarët dhe serbët po lëshojnë gjithnjë e më shumë goditje duke pritur përpara për riorganizimet e ardhshme të hartës aktuale kufitare të Ballkanit, përmes së cilës ata do të arrijnë integrimin e tyre të dëshiruar kombëtar, i cili kalon përmes bashkimit në një formë të unitetit kombëtar të tyre. Aty pranë janë nacionalizmi bullgar, i cili po ringjall aspiratat historike drejt Maqedonisë Veriore fqinje dhe Kroacisë, e cila është në pritje.

Kjo nuk është hera e parë që Rama, ashtu si paraardhësit e tij në Tiranë dhe Prishtinë, ka folur për një bashkim të shqiptarëve kudo, as fanatizmi serb nuk ka hequr dorë nga ëndrrat për të dominuar elementin sllav në Ballkan, dhe nacionalizmin e tij të thellë bullgar që ëndërron një traktat të ri të Shën Stefanit” shkruan gazeta.

Shqiptarët zëvendësuan në retorikën e tyre “Shqipërinë e Madhe” me “Shqipërinë Natyrale” ose (në varësi të auditorit) “bashkimi kombëtar shqiptar”, i cili përfshin bashkatdhetarët e tyre në Kosovë, Maqedoninë Veriore, Serbinë jugore, Malin e Zi. Dhe Epirin Grek. Serbët, në vend të doktrinës së Millosheviçit “të gjithë serbët në një Serbi”, për ta bërë më të lehtë gëlltitjen e “pilulës” së Serbisë së Madhe, promovojnë si qëllim të Beogradit një “Botë Serbe” të bashkuar, me aneksimin e serbëve, Kroacia, Kosova, Mali i Zi”. 

Dekreti i Presidentit Joe Biden. “Presidenti amerikan Joe Biden nxori një dekret më 9 qershor duke nënshkruar doktrinën e tij mbi Ballkanin, i cili përcakton, nën kërcënimin e sanksioneve këdo që përpiqet t’i minojë ato, respektimin dhe zbatimin besnik të pesë shtyllave të paqes së pasluftës dhe stabilitetit. Ishte një mesazh për të gjithë ata që ëndërrojnë të ndryshojnë korrelacionet, se SHBA nuk do ta lejojë atë.

Pse është e frikshme një ndarje e re territoriale dhe e popullsisë në Ballkan? “E vërteta është se ka shumë vatra tensioni të afta për t’u ngrohur, dhe veçanërisht rreth dy shteteve, Bosnje dhe Hercegovinës dhe Kosovës. “Pra, pse të mos bëjmë një” shpërndarje paqësore “midis qendrave metropolitane kombëtare të Beogradit dhe Tiranës, dhe të zgjidhim çështjet serbe dhe shqiptare një herë e përgjithmonë, duke shpërfillur nacionalizmin?” Shumë pyesin veten.

Së pari, ata që janë të tmerruar i përgjigjen një skenari të tillë, sepse përzierja etnike në popullatat e Ballkanit, veçanërisht në ish -Jugosllavi, është e tillë që ndarja duhet të konsiderohet e pamundur, nëse nuk bëhet “me thikë”. Së dyti, supozoni se “të mëdhenjtë” aspirues gjejnë njëri -tjetrin. Çfare ndodh? Serbët marrin territoret e Bosnjës, Kroacisë, Malit të Zi, Kosovës dhe ndërtojnë “Botën Serbe”, një Serbi të Madhe.

Shqipëria e Madhe u shfaq menjëherë, duke bashkuar matricën kombëtare me Kosovën e mbetur, krahinat perëndimore të Maqedonisë Veriore (Tetovë), territoret e Malit të Zi, por edhe të Serbisë jugore dhe natyrisht Çamërinë. Në mënyrë reflektive, Bullgaria po pretendon pjesën tjetër të Maqedonisë Veriore dhe balanca ekzistuese e fuqisë  përmbyset.

A do të tolerojnë Greqia dhe Turqia Ballkanin tjetër që rritet rreth tyre? Evropianë, amerikanë, a do të lejojnë një realitet të ri gjeopolitik në Ballkan me lojtarë të fuqishëm “të mëdhenj” rajonalë? Pra, “dera e ferrit” hapet dhe kjo është ajo që frikëson sot mendimin se amerikanët mund të largohen” mbyllet shkrimi./ Abcnews.al