Pandemia: Kush po vuan ende nga depresioni?

schedule18:01 - 6 Dhjetor, 2021

schedule 18:01 - 6 Dhjetor, 2021

Një në tre kishte simptoma depresive gjatë pandemisë, por hulumtimet e reja tregojnë se njerëzit e moshuar që janë vetëm kanë më shumë gjasa të zhvillojnë depresionin.

Studiuesit në Universitetin McMaster në Kanada, duke përdorur të dhëna nga më shumë se 50,000 të rritur të moshës së mesme nga Studimi Longitudinal Kanadez mbi Plakjen (CLSA), zbuluan se 43% e të rriturve 50 vjeç e lart përjetuan simptoma të moderuara deri në të rënda të depresionit kur shpërtheu pandemia, simptoma që u përkeqësuan me kalimin e kohës.

“Njerëzit që ishin të izoluar nga shoqëria, të pashëndetshëm dhe me prejardhje më të ulët socio-ekonomike kishin më shumë gjasa të kishin simptoma depresive të përkeqësoheshin sesa përpara pandemisë,” tha Parminder Raina, një profesor në Departamentin e Kërkimeve Mjekësore.

Për të zbuluar, studiuesit përdorën të dhëna nga anketat telefonike dhe në internet për të parë faktorët që lidhen me shëndetin dhe prejardhjen sociale dhe ekonomike të pjesëmarrësve, të tilla si të ardhurat dhe pjesëmarrja në komunitet, të cilat mund të ndikojnë në prevalencën e simptomave depresive gjatë bllokimit fillestar, nga marsi 2020 dhe pas heqjes së kufizimeve.

Në përgjithësi, njerëzit e moshuar kishin dy herë më shumë gjasa të zhvillonin simptoma depresive gjatë pandemisë sesa në periudhën para pandemisë. Megjithatë, ata me të ardhura më të ulëta dhe më pak shëndet, qoftë për shkak të sëmundjeve themelore ose problemeve shëndetësore të krijuara gjatë pandemisë, ishin më të prekshëm ndaj simptomave depresive.

Në përfundim, profesor Parminder Raina thekson se “këto gjetje sugjerojnë se efektet negative të pandemisë në shëndetin mendor mbeten dhe mund të përkeqësohen me kalimin e kohës dhe nënvizojnë nevojën për ndërhyrje të përshtatura për të adresuar faktorët që shkaktojnë negativë dhe mënyrat në të cilat të moshuarit mund të lehtësohet.”/abcnews.al