OBSH: Siria dhe Turqia, në rrezik të një “krize dytësore shëndetësore”

schedule20:51 - 8 Shkurt, 2023

schedule 20:51 - 8 Shkurt, 2023

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se po rrit përgjigjen e saj në Siri dhe Turqi sepse sëmundjet tashmë të pranishme, veçanërisht në Siri, do të përforcohen duke përfshirë kolerën dhe sëmundjet e frymëmarrjes.

“Ka një krizë shëndetësore dytësore që shfaqet pasi rreziqet themelore shëndetësore ka të ngjarë të përkeqësohen. E kam fjalën për, dhe veçanërisht në rastin e Sirisë, sëmundjet diarreike, duke përfshirë kolerën, sëmundjet e frymëmarrjes dhe paaftësinë fizike dhe mendore si edhe përkeqësimin e kushteve kronike, sëmundjet jotransmetuese, për shkak të ndërprerjeve të vazhdimësisë së kujdesit dhe kapacitetit për t’i trajtuar. Siç e kam parë vetë, këto kapacitete janë prekur rëndë për shkak të krizës komplekse para ekzistuese, “tha zyrtari i lartë i urgjencës i OBSH-së Dr. Adelheid Marschang.

Robert Holden, menaxher i incidenteve të OBSH-së për reagimin ndaj tërmetit, tha se fokusi në të dyja vendet është tek të mbijetuarit.

“Ne kemi shumë njerëz që kanë mbijetuar dhe janë në kushte të përkeqësuara dhe të tmerrshme. Kemi ndërprerje të mëdha në furnizimin bazë me ujë; kemi ndërprerje të mëdha në karburant, furnizim me energji elektrike, bazat e jetës. Ne jemi në rrezik real të shohim një fatkeqësi dytësore e cila mund të shkaktojë dëm për më shumë njerëz sesa fatkeqësia fillestare nëse nuk lëvizim me të njëjtin ritëm dhe intensitet siç po bëjmë në anën e kërkim-shpëtimit”, tha ai.

“Ne duhet të sigurojmë që njerëzit të kenë elementet bazë për të mbijetuar këtë periudhë të ardhshme,” shtoi ai. /abcnews.al