Numri i viktimave në SHBA shënon nivelin më të lartë gjatë 2021, shkak mbidoza e ilaçeve

schedule09:51 - 12 Maj, 2022

schedule 09:51 - 12 Maj, 2022

Numri i viktimave për shkak të mbidozës së ilaçeve shënoi nivelin më të lartë  gjatë 2021 në SHBA, sipas të dhënave të përkohshme nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, shkruan CNN.

Gati 108,000 njerëz vdiqën nga mbidoza e ilaçeve në vitin 2021, dhe rreth dy të tretat e këtyre vdekjeve përfshinin fentanil ose një opioid tjetër sintetik. Vdekjet nga mbidoza kanë qenë në rritje prej vitesh në SHBA, por shënuan kulmin për shkak të pandemisë Covid-19.

Numri i viktimave ishin rreth 50% më të larta në 2021 sesa në 2019, sipas të dhënave të CDC. Rritja e vdekjeve nga mbidoza e ilaçeve në vitin e dytë të pandemisë nuk ishte aq dramatike sa në vitin e parë: Vdekjet nga mbidoza u rritën me rreth 15% midis 2020 dhe 2021, në krahasim me një rritje prej 30% midis 2019 dhe 2020.

Por ndryshimi është ende i mprehtë. Në vitin 2021, rreth 14,000 njerëz më shumë vdiqën për shkak të mbidozës në vitin 2020.

“Ky është me të vërtetë një vazhdim i një tendence të tmerrshme. Përqindjet e vdekjeve nga mbidoza kanë qenë në rritje për dekada tani, duke u rritur me ritme të paprecedentë pikërisht përpara fillimit të pandemisë Covid-19 në SHBA,” tha Dr. Nora Volkow, drejtor i Institutit Kombëtar për Abuzimin me ilaçet.

Pandemia përshpejtoi tendencat që tashmë ishin në drejtimin e gabuar dhe ekspertët thonë se ndryshimi i kursit do të kërkojë përpjekje të mëdha dhe do të duhet kohë, si strategjikisht ashtu edhe ideologjikisht.

Në shkurt, Katherine Keyes, një profesoreshë e asociuar në Shkollën e Shëndetit Publik të Mailman të Universitetit të Kolumbisë, kërkimi i së cilës përqendrohet në epidemiologjinë psikiatrike dhe të përdorimit të substancave, tha për CNN-në se lehtësimi i kufizimeve të Covid-19 nuk do të nënkuptonte një ndryshim të menjëhershëm.

Në fillim të pandemisë, Keyes ishte pjesë e një ekipi kërkimor që modeloi ndikimin e mundshëm të pandemisë Covid-19 në mbidozat e ilaçeve. Ata zbuluan se edhe nëse pandemia do të përfundonte brenda natës, efektet në mbidozat e ilaçeve do të vazhdojnë për të paktën një vit.

Në vitin 2019, më shumë se 20 milionë njerëz të moshës mbi 12 vjeç raportuan se kishin një çrregullim të abuzimit me substancat, vetëm 10% e të cilëve raportuan se kishin marrë trajtim. Furnizimi i paligjshëm i ilaçeve në SHBA ka parë gjithashtu një “ndryshim masiv” gjatë dy dekadave të fundit, tha Volkow.

Rritja e përdorimit të ilaçeve sintetike tërhoqi vëmendjen e ekspertëve përpara se të përhapej Covid-19, por pandemia mund ta ketë përkeqësuar problemin.

Vdekjet nga mbidoza që përfshijnë opioidet sintetike si fentanili, psikostimuluesit si metamfetamina dhe kokaina, të gjitha shënuan rritje midis 2020 dhe 2021, sipas të dhënave të reja të CDC.

/abcnews.al