Një valë radioje “e pazakontë” e dërguar nga mesi i Rrugës së Qumështit huton ekspertët

schedule15:48 - 10 Nëntor, 2021

schedule 15:48 - 10 Nëntor, 2021

Objektet në të gjithë galaktikën kanë fusha magnetike të ndryshueshme që prodhojnë valë radioje, sipas NASA-s.

Ekspertët e astronomisë kanë zbuluar “sinjale të pazakonta” që vijnë nga qendra e galaktikës së Rrugës së Qumështit, duke i bërë ekspertët të besojnë se një objekt yjor i pazbuluar mund të jetë pas valëve të çuditshme të radios.

Objektet në të gjithë galaktikën kanë fusha magnetike të ndryshueshme që prodhojnë valë radio, sipas NASA-s. Gjatë ciklit të tij jetësor, një yll lëshon dritë në të gjithë spektrin elektromagnetik, duke përfshirë disa valë të padukshme për syrin e njeriut. Sasia e dritës që lëshon një yll varet nga vendi ku ndodhet në ciklin e tij.

Por valët e radios të marra nga një ekip studiuesish ndërkombëtarë janë të pazakonta për një sërë arsyesh. Ziteng Wang, autori kryesor i një studimi mbi gjetjet e publikuara në The Astrophysical Journal dhe një kandidat për doktoraturë në shkollën e fizikës të Universitetit të Sidneit, tha se shkëlqimi i objektit ndryshon në mënyrë dramatike dhe ai do të ndizet dhe fiket rastësisht.

“Veçoria më e çuditshme e këtij sinjali të ri është se ka një polarizim shumë të lartë. Kjo do të thotë se drita e saj lëkundet vetëm në një drejtim, por ai drejtim rrotullohet me kalimin e kohës, “tha Wang në një deklaratë. “Nuk kemi parë kurrë diçka të tillë.”/abcnews.al