Një specie 30 milionë vjeçare, ky është dreri që leh si qen

schedule12:08 - 29 Tetor, 2022

schedule 12:08 - 29 Tetor, 2022

A mendoni se ne dimë gjithçka për mjedisin që na rrethon? Mirëpo, Toka ka kaq shumë gurë të çmuar që janë në hije për t’u dukur si diçka normale.

Dreri kinez i ujit njihet shkencërisht si ‘Hydropotes inermis’ dhe konsiderohet një specie parahistorike afër drerit normal që nuk ka evoluar. Kjo përfaqësohet nga dhëmbët e mëdhenj që ka si dhe nga sjellja më grabitqare që paraqet.

Ndërsa tingullin që lëshon,  njerëzit e përshkruajnë atë të jetë shumë e ngjashme me lehjen e një qeni, megjithëse këto tinguj zakonisht bëhen kur dreri i ujit përpiqet të mbrohet.

Shkencëtarët identifikuan se dreri i ujit është rreth  30 milionë vjet i vjetër dhe e përshkruajnë krijesën si primitive.

Kjo dëshmohet edhe nga dieta e tij, pavarësisht pamjes disi të egër, dreri i ujit është barngrënës ashtu si gjithë drerët e tjerë. E vetmja herë që dreri i ujit përdor në të vërtetë tufat e tij është kur mbron veten ose foshnjat e tij.

Dreri i ujit gjendet më së shpeshti rreth Kinës, si dhe Koresë. Megjithatë, specia po bëhet mjaft e rrallë pasi është gjuajtur shumë nga vendasit jo vetëm për ushqim, por edhe për qumështin e saj të veçantë të prodhuar pas lindjes së quajtur kolostrum, i cili është shumë i lartë në proteina dhe antitrupa, diçka që përdoret zakonisht për prodhimin e suplementeve, shkruan abcnews.al.

Ju mund të pyesni veten pse është quajtur në mënyrë specifike dreri i ujit, kjo është për shkak se ata janë një nga speciet e pakta të drerëve që mund të notojnë në të vërtetë.

Ndërkohë që ka pasur shumë përpjekje nga ambientalistët që përpiqen të përhapin këtë specie në mbarë botën, vendet aziatike që strehojnë pjesën më të madhe të drerëve të ujit nuk kanë kufizime për gjuetinë e kësaj specie.

Ka ende shumë prej tyre përreth, por të dhënat në vitin 2016 treguan një numër të regjistruar prej 113,763 drerësh uji të vrarë dhe në vitin 2017 numri pothuajse u dyfishua në 182,665.

Kopshtet zoologjike në mbarë botën kanë bërë disa përpjekje të mëdha për të strehuar këtë specie dhe për ta ndihmuar atë të riprodhohet. Pasi riprodhohen, shumë prej tyre hidhen në shkretëtirë në pjesë të ndryshme të botës pasi kjo specie është shumë e adaptueshme me shumicën e mjediseve, veçanërisht me aftësinë e saj për të notuar./abcnews.al