Një shëtitje në muze kapërcen depresionin

schedule18:38 - 26 Shtator, 2021

schedule 18:38 - 26 Shtator, 2021

Kinemaja, teatri dhe ngjarje të tjera kulturore dhe forma arti mund t’ju ndihmojnë të luftoni depresionin e pleqërisë. Edhe sa më shumë të shkoni për të gjitha këto, aq më pak depresion do të ketë, sipas hulumtimeve të reja.

Një studim britanik ka treguar se njerëzit e moshuar mund të zvogëlojnë rrezikun e depresionit me 32% thjesht duke u përfshirë në aktivitete kulturore çdo dy deri në tre muaj. Edhe nëse ata shkojnë të paktën një herë në muaj, rreziku duket se zvogëlohet me një dajak 48%.

Rezultatet bazohen në një analizë dhjetëvjeçare të rreth 2,000 burrave dhe grave mbi 50 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar. Të gjithë ishin pjesëmarrës në Studimin Anglez të Plakjes (ELSA) dhe askush nuk kishte përjetuar depresion pak para ose në fillim të këtij studimi dhjetëvjeçar. Analistët theksojnë se përveç produktit kulturor me të cilin vijnë në kontakt, ky zakon zvogëlon stilin e jetës sedentare dhe inkurajon aktivitet fizik të butë që sipas përkufizimit mbron nga depresioni.

Përveç kësaj, ky zakon nxjerr në pah angazhimin shoqëror, duke zvogëluar izolimin dhe vetminë sociale. Zakonisht, futja e një personi të moshuar në procesin e ecjes, hipja në transportin publik, shoqërimi me njerëzit, caktimi i takimeve, por edhe shikimi i një filmi të bukur dhe diskutimi i gjithë kësaj në ditët në vijim rezulton në më shumë gëzim dhe më pak rrezik për depresion. Sa i përket kësaj të fundit, vetë spektakli, përfshirja me artet, zvogëlon stresin dhe shoqërohet me hormone më të ulëta të stresit siç është kortizoli.

Por ka një efekt edhe më të rëndësishëm: Ky zakon duket se pengon ose parandalon rënien njohëse, pasi stimulon të menduarit. Kjo zvogëlon rrezikun e demencës. Shkencëtarët e përfshirë në kërkim theksojnë se ashtu siç ka një rekomandim për të ngrënë pesë racione fruta dhe perime në ditë, ashtu duhet të ketë një rekomandim për kinemanë, teatrin, operën, ekspozitat, prezantimet e librave, etj. Prandaj nxitoni!/abcnews.al