Një e treta e njerëzve britanikë tani pinë qumësht me bazë bimore

schedule15:22 - 17 Shtator, 2021

schedule 15:22 - 17 Shtator, 2021

Më shumë se një në tre britanikë tani pinë qumësht me bazë bimore, por qumështi i lopës është ende zgjedhja më e popullarizuar, sipas një raporti të ri.

Qumështi i tërshërës ishte qumështi më i popullarizuar i përzgjedhur me bazë bimore në vitin 2020, me konsumatorët që shpenzuan 146 milionë dollarë për zëvendësuesin jo të qumështit.

Hulumtimi, i kryer nga Mintel, zbuloi se 32 përqind e të anketuarve tani pinë qumësht të bërë nga soja, tërshëra, bajame ose oriz nga 25 përqind në 202.

Opsioni i dytë më i shitur është qumështi i bajames, me konsumatorët që shpenzojnë 105 milionë dollarë në alternativën me bazë bimore në vitin 2020, krahasuar me 96 milionë paund në vitin 2019.

Anketimi i 2,000 njerëzve të moshës 16 vjeç e lart, zbuloi se në ata të moshës 25 deri në 44 vjeç, pothuajse 44 përqind janë konsumues të qumështit me bazë bimore.

Motivet kryesore për të pirë alternativa me bazë bimore u cituan si shqetësime për mjedisin dhe shëndetin.

Më shumë se 50 përqind e të anketuarve thanë se ata mendojnë se zgjedhja e tyre e qumështit mund të bëjë një ndryshim në mjedis, ndërsa 23 përqind thanë se besojnë se qumështi me bazë bimore është më i mirë për shëndetin e tyre.

Amy Price, një analiste e lartë e ushqimit dhe pijeve në Mintel, tha se rritja e shitjeve të qumështit me bazë bimore sugjeron se po bëhet një opsion i zakonshëm.

“Pothuajse nëntëdhjetë përqind e britanikëve përdorin qumësht lope, përdorimi vazhdon të jetë më i ulët në mesin e britanikëve të rinj sesa grupmoshat më të vjetra, pasi përballet me konkurrencë të fortë nga varietetet me bazë bimore.

Nëse ata mbajnë zakonin e tyre të qumështit me bazë bimore ndërsa plaken, kjo çon në rritjen e përdorimit të popullatës me kalimin e kohës, duke nxitur rritjen afatgjatë për kategorinë e qumështit me bazë bimore,” tha ajo.

Ky ndryshim në preferencat drejt qumështit me bazë bimore mund të merret parasysh edhe për pandeminë Covid-19. Më shumë se një e katërta e të anketuarve (26 përqind) ranë dakord se shpërthimi i koronavirusit e bëri ushqimin me bazë bimore më tërheqës për ta.

Sidoqoftë, qumështi i lopës mbetet ende tregu më i madh, me shitjet e qumështit që arrijnë në 3.2 miliardë dollarë në vitin 2020./abcnews.al