Nikos Dendias: Po punojnë për të siguruar të drejtat dhe pronat e pakicave greke në Shqipëri

schedule19:00 - 25 Tetor, 2020

schedule 19:00 - 25 Tetor, 2020

Ministri i Jashtëm Grek Nikos Dendias ka folur ditën e sotme për çështjet kombëtare të Greqisë duke deklaruar se ato janë në një moment mjaft kritik, duke përmendur përplasjet me Turqinë.

“Çështjet kombëtare janë në një moment veçanërisht kritik, e dini. Më shumë se një vit i Qeverisë Mitsotakis u karakterizua nga sfida të pashembullta. Së pari, nevoja për të rivendosur prestigjin e gërryer të vendit nga kriza ekonomike dhjetë-vjeçare që kufizoi aftësitë tona, por natyrisht edhe nga nevoja për të adresuar revizionizmin kryesor turk. Përgjigja Greke ishte strukturuar bazuar në të drejtën ndërkombëtare dhe të drejtën ndërkombëtare të detit, duke ndërtuar aleanca dhe mirëkuptime. Së pari, me krijimin e një rrjeti shumë të gjerë të skemave dypalëshe, trepalëshe dhe shumëpalëshe, por edhe me zbatimin e strategjisë kombëtare të përjetshme, caktimin e kufijve të zonave tona detare”, tha Dendias.

Ministri grek u ndal edhe tek diskutimet për shelfin Kontinental duke vlerësuar si hap pozitiv dërgimin në Hagë të çështjes së detit me Shqipërinë. Ai theksoi se po punohet për siguruar të drejtat e pakicave greke në Shqipëri, të cilat theksoi se janë thelbësore për të ardhmen europiane të Shqipërisë dhe miqësisë greko-shqiptare.

 

“Siç e dini, zonja dhe zotërinj, ne kemi demarkuar shelfin tonë kontinental dhe Zonat tona Ekskluzive Ekonomike, së pari me Italinë, menjëherë pas me Egjiptin dhe në fund me Shqipërinë së fundmi duke rënë dakord për t’ia referuar çështjen Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë. Në të njëjtën kohë, duke përdorur me maturi mundësitë e ofruara nga herezia e mirënjohur, ne punojmë për të siguruar të drejtat e pakicës dhe pronës së Pakicës Kombëtare Greke në Shqipëri. Të drejtat, të cilat janë të vetëkuptueshme, në kontekstin e së ardhmes evropiane të Shqipërisë, por edhe të miqësisë greko-shqiptare. Për sa i përket Marrëveshjes së Prespës, është pozicioni ynë i vendosur, qëndrimi i vendosur i Demokracisë së Re, që mund të përmbyllet në një mënyrë më përfituese për interesat tona kombëtare. Sidoqoftë, qëllimi ynë, i shpallur nga Kryeministri, mbetet zbatimi i tij dhe zbutja e aspekteve të saj negative sa më shumë që të jetë e mundur”, tha Dendias./mv. abcnews.al