Nga se shkaktohen boshllëqet në flokë apo mjekër? Si mund t’i trajtoni

schedule15:12 - 20 Maj, 2022

schedule 15:12 - 20 Maj, 2022

Shumë njerëz papritmas shohin rënie në flokët e tyre, mjekrën apo qerpikët, të cilat bëhen më të theksuara me kalimin e kohës. Kur sistemi imunitar i një personi sulmon folikulat e flokëve, ndodh një lloj rënie e flokëve që quhet alopecia gyroid. Prek të dyja gjinitë me të njëjtën frekuencë, megjithatë është më e zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët.

Cilat janë shkaqet e rënies së flokëve apo mjekrës?

“Alopecia gjiroide është një sëmundje autoimune dhe është më e zakonshme tek personat që kanë predispozitë trashëgimore, veçanërisht te personat me autoimunitet paraekzistues (vitiligo, hashimoto, sëmundja e Addison-it, poliendokrinopatia autoimune, dermatiti atopik).

Faktorë të tjerë që mund të çojnë në rënie të flokëve ose mjekër:

Stresi afatgjatë
Lëndimi lokal
Infeksioni
Çrregullimet hormonale
Kimikatet
Reaksionet alergjike
Ndryshimet sezonale.

Cilat janë simptomat:

Rënie e pjesshme e flokëve: Një ose më shumë njolla të rrumbullakëta, të lëmuara, të zhveshura si një monedhë. Zakonisht rënia e flokëve gjendet në lëkurën e kokës, megjithëse mund të përfshijë vetullat, qerpikët, mjekrën, etj.
Rënie e madhe e flokëve: Disa pacientë bëhen tullac, ndërsa të tjerë humbasin të gjithë qimet e trupit.
Probleme me thonjtë: Mund të shfaqë shenja të vogla, njolla ose vija të bardha, të jenë të vrazhda ose të holla dhe të thyhen. Ndonjëherë ndryshimet e thonjve janë shenja e parë apo edhe e vetmja e alopecisë gyroide.

Disa trajtime:

Flokët shpesh dalin vetë dhe 80% e sëmundjes rikthehet në dy vjet. Ekzistojnë një shumëllojshmëri trajtimesh, disa prej të cilave janë:
1. Kortikosteroidet, për të shtypur sistemin imunitar, në mënyrat e mëposhtme:
– Injektohen në pikat e rënies së flokëve çdo 3-6 javë, me rritjen e flokëve që fillon 1 muaj pas fundit të injeksionit.
– Medikamente lokale, pacienti aplikon krem, locion ose pomadë në zonat e zhveshura. Nuk është aq efektiv por është zgjidhja më e mirë për fëmijët.
– Pilulat kortikosteroide, një zgjedhje e rrallë pasi kanë efekte anësore serioze por mund të përdoren nga pacientët me shumë pika depilimi.
2. Minoxidil, për rritjen e flokëve me rezultate në rreth 2 muaj, është i përshtatshëm për fëmijë dhe të rritur.
3. Antralina, ndryshon funksionin imunitar të lëkurës. Pacientët aplikojnë një substancë të ngjashme me katranin, e lënë për 20-60 minuta dhe më pas e shpëlajnë mirë për të shmangur acarimin.
4. Terapia fotodinamike.
5. Psikoterapia dhe trajtimi me antidepresivë.
6. Homeopati.
7. Mesoterapi PRP autologe, trajtim me plazmë të aktivizuar nga gjaku i vetë pacientit./abcnews.al