Në Gjirokastër do të restaurohen 30 banesa monument kulture

schedule15:59 - 23 Tetor, 2021

schedule 15:59 - 23 Tetor, 2021

30 banesa karakteristike me statusin monument kulture në Gjirokastër do të restaurohen. Dëmtimet e tyre janë konstatuar nga task-forca e ngritur nga Drejtoria e trashëgimisë kulturore dhe Bashkia e Gjirokastrës.

Pezana Rexha drejtoresha e trashëgimisë kulturore në këtë qytet tregon se po monitorohet gjendja e të gjitha shtëpive pranë kalasë.

“30 banesa që kanë nevojë për ndërhyrje imediate në pjesën e çatisë. Ku është edhe problematika më e madhe. Pjesa më e vështirë është mirëmbajtja e tyre. Kjo është vetëm faza e parë.”

Rexha ngre dhe një shqetësim kur thotë se në Gjirokastër ka mungesë të theksuar arkitektësh dhe arkeologësh.

“Gjirokastra ka nevojë për arkitektë. Pa ta është e mbaruar.”

Në terren ndodhen dhe një grup të rinjsh që studiojnë për arkitekturë në Tiranë. Ata po bëjnë praktikën dhe po punojnë vullnetarisht për të konstatuar banesat e dëmtuara.” Monitorimi do të vazhdojë nga task-forca. Veç 30 banesave që kanë nevojë për ndërhyrje emergjente priten të restaurohen dhe të tjera. /abcnews.al/