NASA lëshon sondën Parker drejt Diellit

schedule13:43 - 13 Gusht, 2018

schedule 13:43 - 13 Gusht, 2018

Pas shtyrjes së një dite më parë, NASA lëshoi në hapësirë sondën Parker. Ajo do jetë e para që do prekë e zbulojë sekretet e Diellit, duke iu afruar atij në distancën rekord prej 6 milionë km, në një temperaturë deri në 1.377 gradë.

Eshtë lëshuar në hapësirë sonda Parker Solar Probe e NASA-s, e para që ka si destinacion Diellin, në një distancë rekord prej 6 milionë kilometrash. Sonda do studiojë pjesën e jashtme të atmosferës diellore dhe stuhitë magnetike, për të parandaluar pasojat e tyre mbi planetin tokë e ndaj misioneve hapësinore. Sonda është nisur nga Kejp Kanaveral në orën 09:31 minuta me orën tonë, me raketën Delta IV Heavy, pas shtyrjes 24 orëshe të këtij procesi, për shkak të problemeve teknike që u hasën të shtunën në mëngjes teksa kishte nisur numërimi mbrapsht.

Sonda Parker ka madhësinë e një makine dhe peshon pak më shumë se 600 kg. Ajo do udhëtojë në hapësirë përgjatë një orbite fort eliptike do arrijë një shpejtësi prej mbi 600 mijë km në orë, duke u bërë kështu mjeti hapësinor më i shpejtë në histori.
Për t’iu afruar diellit, sonda Parker do shfrytëzojë tërheqjen gravitacionale të Venusit, përmes 7 kalimeve tepër të afërta me të. Gjatë misionit gati 7 vjecar, sonda do realizojë kalimin në 24 orbita rreth diellit, deri sat a prekë nga afër, duke u zhytur në temperature deri në 1.377 gradë.

Lëshimi i sondës ishte tepër emocionues, për astrofizikanët e laboratorit të NASA-s. Me Informacionet që do sjellë sonda që do prekë diellin, do kuptohet se çfarë e shkakton ngrohjen dhe përshpejtimin e erës diellore e të pjesëzave energjitike, pjesë e stuhive magnetike diellore. Të dhënat e para do mbërrijnë në muajin dhjetor dhe do japin rezultatet nga afrimi i parë me Diellin./abcnews.al