Meteori i rrallë mund të mbajë sekrete për jetën në Tokë

schedule07:48 - 13 Korrik, 2021

schedule 07:48 - 13 Korrik, 2021

Shkencëtarët do të zbulojnë sekretet e një meteori të rrallë dhe ndoshta origjinën e oqeaneve dhe jetës në Tokë, falë financimit të Këshillit të Lehtësive të Shkencës dhe Teknologjisë (STFC).

Kërkimet e kryera në meteorit, i cili ra në Mbretërinë e Bashkuar në fillim të këtij viti, sugjerojnë që shkëmbi hapësinor daton që nga fillimi i Sistemit Diellor, 4.5 miliardë vjet më parë.

Meteori tani është klasifikuar zyrtarisht, pjesërisht falë studimeve të financuara nga STFC mbi kampionin.

Meteori Winchcombe, i quajtur me vend sipas qytetit Gloucestershire ku u ul, është një lloj jashtëzakonisht i rrallë i quajtur kondrit karbonik. Është një meteorit guror, i pasur me ujë dhe lëndë organike, i cili ka ruajtur kiminë e tij nga formimi i sistemit diellor. Analizat fillestare që tregojnë Winchcombe të jetë një anëtar i grupit të karboneve CM (“si Mighei”) tani janë miratuar zyrtarisht nga Shoqëria Meteoritical.

STFC siguroi një grant urgjence për të ndihmuar në financimin e punës së shkencëtarëve planetarë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Financimi i ka mundësuar Muzeut të Historisë Natyrore të investojë në strukturat më të fundit të kurimit për të ruajtur meteorin, dhe gjithashtu ka mbështetur analiza minerale dhe organike të ndjeshme në kohë në laboratorë të specializuar në disa institucione kryesore të Mbretërisë së Bashkuar.

Dr. Ashley King, një Studiues për Inovacionin i Mbretërisë së Bashkuar (UKRI) Bashkëpunëtorë të Ardhshëm në Departamentin e Shkencave të Tokës në Muzeun e Historisë Natyrore, tha: “Ne jemi mirënjohës për financimin që ka siguruar STFC. Winchcombe është rënia e parë e meteorit që rikuperohet. Financimi i STFC po na ndihmon me këtë mundësi unike për të zbuluar origjinën e ujit dhe jetës në Tokë. Përmes financimit, ne kemi qenë në gjendje të investojmë në pajisjet më të fundit që kanë kontribuar në analizën dhe hulumtimin tonë në meteorin Winchcombe.”

Meteori u gjurmua duke përdorur imazhe dhe pamje video nga Aleanca e Mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar (UKFAll), një bashkëpunim midis rrjeteve të kamerave meteore të MB që përfshin Rrjetin e Mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar, i cili financohet nga STFC. Fragmentet u gjetën dhe shpejt u gjetën shpejt. Që nga zbulimi, shkencëtarët britanikë kanë studiuar Winchcombe për të kuptuar mineralogjinë dhe kiminë e tij për të mësuar se si u formua Sistemi Diellor.

Dr. Luke Daly nga Universiteti i Glasgow dhe bashkë-udhëheqës i Rrjetit të Mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar, tha: “Të jesh në gjendje të hetojë Winchcombe është një ëndërr e realizuar. Shumë prej nesh kanë kaluar tërë karrierën tonë duke studiuar këtë lloj meteori të rrallë. Ne jemi përfshirë gjithashtu në misionet Hayabusa2 të JAXA dhe OSIRIS-REx të NASA-s, të cilat synojnë të kthejnë mostra të pacenuara të asteroideve karbone në Tokë”.

Financimi nga STFC u mundësoi shkencëtarëve të fillojnë shpejt kërkimin e shenjave të ujit dhe organikëve në Winchcombe para se të ndotet nga mjedisi tokësor.

Dr. Queenie Chan nga Royal Holloway, Universiteti i Londrës shtoi: “Analizat paraprake të ekipeve konfirmojnë se Winchcombe përmban një gamë të gjerë të materialit organik! Studimi i meteoritit vetëm disa javë pas rënies, para çdo ndotje të konsiderueshme tokësore, do të thotë se ne me të vërtetë po shohim prapa në kohë tek përbërësit e pranishëm në lindjen e sistemit diellor dhe duke mësuar se si ata u bashkuan për të bërë planetë si Toka “.

Një pjesë e meteorit Winchcombe që u gjet gjatë një kërkimi të organizuar nga komuniteti i shkencës planetare në Mbretërinë e Bashkuar tani është në shfaqje publike në Muzeun e Historisë Natyrore të Londrës./abcnews.al