Mësimet nga SIDA mund të na ndihmojnë të mposhtim sëmundje të tjera

schedule14:20 - 3 Dhjetor, 2022

schedule 14:20 - 3 Dhjetor, 2022

Nga Mukesh Kapila, Al jazeera

Sapo mbërrita në  aeroportin Entebbe të Ugandës, u shokova kur rrugës për në Kampala pashë njerëz duke ndërtuar arkivole prej druri. Ishte mesi i viteve 1980 dhe unë po studioja epiqendrën e një gjendjeje të re që po shkatërronte Afrikën: SIDA-n.

Pas infektimit me virusin e mungesës së imunitetit të njeriut (HIV), njerëzit mund – pas një sëmundjeje fillestare, të shkurtër, të ngjashme me gripin të jetonin për vite. Por pa trajtim, pasojat janë gjithmonë fatale. Rreth 85 milionë janë infektuar dhe 40 milionë kanë humbur jetën deri më tani.

Unë kam qenë dëshmitar i asaj tragjedie si këshilltar shëndetësor në programin e ndihmës të qeverisë britanike. Por me kalimin e viteve, pashë gjithashtu se si bota luftoi me sukses kundër SIDA-s. Tani, besoj se është e rëndësishme t’i marrim ato mësime dhe t’i përdorim ato jo vetëm për programe specifike për sëmundje, por për të zhvilluar strategji të qëndrueshme dhe të integruara për kujdesin shëndetësor universal  dhe  zhvillimin njerëzor, raporton abcnews.al.

Në vitet 1990, pacientët mbushën korridoret e Spitalit Qendror Kamazu në kryeqytetin e Malavisë, Lilongwe. Ndërsa ecja me makinë drejt vendit, pashë fusha të braktisura dhe fshatra bosh.

Pjesëmarrja në funeralet e kolegëve të mi vendas, përfshirë ato në Komisionin e Lartë Britanik, ishte një pjesë e rregullt e punës sime. Detyra ime kryesore – krijimi i institucioneve të kujdesit shëndetësor të Malavisë mori një goditje, pasi mjekët dhe infermierët vdiqën shumë shpejt përpara se të merrnin trajtim.

Kam përdorur shpesh Zambia Airways për të udhëtuar nëpër Afrikën Jugore derisa rritja e infeksioneve me  HIV midis ekuipazhit të saj ajror përshpejtoi vdekjen e tyre. Ndërsa shkalla e infeksionit u rrit në  polici dhe ushtri  paqëndrueshmëria rajonale u bë një shqetësim serioz.

Ishte zemërthyese të vizitoje jetimoret e mbushura plot në Afrikën e Jugut, pasi prindërit vdiqën dhe strehimoret ishin mbingarkuar. Vëllezërit e motrat më të mëdhenj u dëbuan duke u përballur me abuzimin dhe shfrytëzimin në rrugë.

Por kishte akoma edhe më keq në Ruandë , ku 70 për qind e 500,000 grave të përdhunuara gjatë gjenocidit të vitit 1994 u infektuan me HIV. Pastaj ndodhi një “mrekulli”. Në një spital të Zimbabvesë, pashë që një pacient me AIDS i trajtuar me antiretroviralë u ngrit nga shtrati i vdekjes.

Bisha e AIDS-it nuk ishte më e pathyeshme. I frymëzuar siç duhet, u ktheva në zyrën time për të ndërtuar programin më të madh të HIV/AIDS për Afrikën Jugore të asaj kohe, me fondet e ndihmës britanike në dispozicionin tim.

Megjithatë, kishte një problem. Megjithëse azidotimidina (AZT), trajtimi i parë për HIV-in, kishte mbërritur në vitin 1987, kostoja vjetore prej 8,000 dollarësh për pacient ishte një pengesë, raporton abcnews.al.

Por unë e kisha nënvlerësuar vendosmërinë e njerëzve që jetonin me HIV dhe AIDS, të cilët refuzuan të margjinalizoheshin si viktima. Atyre iu bashkua një popullsi vulnerabël si punonjëset e seksit në Amsterdam dhe Londër, punëtorë migrantë në Mumbai dhe Nairobi, përdorues droge në Melburn dhe Mexico City, dhe grupe homoseksuale në Rio de Zhaneiro dhe Tokio.

Financimi për kërkimin e SIDA-s u rrit dhe qëndrimet e publikut filluan të ndryshojnë. Një solidaritet i tillë mbarëbotëror ishte i paprecedentë në histori dhe Big Pharma nuk mund të përballonte imoralitetin e përfitimit masiv nga antiretroviralët që shpëtonin jetë.

Të udhëhequra nga Afrika e Jugut dhe India, vendet në zhvillim kërkuan fleksibilitet brenda Marrëveshjes për të Drejtat e Pronësisë Intelektuale të Tregtisë (TRIPS) të vitit 1994  për të prodhuar ilaçe më të lira.

Kjo më në fund u realizua me Deklaratën e Dohas të vitit 2001 , dhe ndikimi ishte një reduktim 99 % i kostos së antiviralëve në më pak se  100 dollarë në vit në vendet më të varfra. Inovacioni lulëzoi me kombinime më të mira të barnave deri në atë pikë sa një person i infektuar me HIV tani mund të gëzojë një jetëgjatësi pothuajse normale . Sot, 75 për qind e njerëzve me HIV marrin terapi antiretrovirale.

Ndërsa infeksionet janë stabilizuar diku tjetër, ato janë rritur në Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore, Europën Lindore dhe Azinë Qendrore. Progresi i mëparshëm është ngadalësuar, me 1.5 milionë të infektuar me HIV dhe 650,000 viktima vitin e kaluar.

Ndezja e luftës në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, veçanërisht për të arritur komunitetet e margjinalizuara, kërkon 29.3 miliardë dollarë deri në vitin 2025.

Lajmi i mirë? Ata prej nesh që kanë luftuar SIDA-n për dekada e dinë se kjo mund të realizohet dhe mund të shërbejë si një model për mënyrën se si ne përballemi me kërcënimet e tjera të shëndetit publik si COVID-19, ebola, malaria, tuberkulozi dhe sëmundjet kryesore jo të transmetueshme.

Për shembull, ishin investimet masive të shkaktuara nga SIDA në shkencat themelore që hapën rrugën për përparimin në shumë kancere vdekjeprurëse. Teknologjitë e shpikura rreth menaxhimit të SIDA-s ndihmuan me shpikjen super të shpejtë të vaksinave dhe ilaçeve për COVID-19, dhe së fundmi, vaksinën e pare kundër malaries, raporton abcnews.al.

Përpjekjet e sotme kundër vrasësve tanë më të mëdhenj, diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, bazohen në mobilizimin social dhe teknikat edukative të krijuara nga aktivistët e SIDA-s. Ata gjithashtu na ndihmuan të zhvillojmë aftësitë për të luftuar stigmën dhe frikën kundër sëmundjeve të tjera si Ebola dhe skizofrenia. Ne kemi nevojë për kreativitet  dhe përshtatje për të siguruar që mësimet nga lufta kundër AIDS-it t’u shërbejnë brezave të ardhshëm.

Për shembull, vende si India dhe Afrika e Jugut – të cilat siguruan me sukses heqjen e patentave për vaksinat e COVID-19 nuk duhet të ndalen këtu. Ashtu si heqja dorë për antiretroviralët dy dekada më parë, një sukses i tillë në epokën e koronavirusit do të ishte një shembull për krizat e ardhshme të shëndetit publik.

Sukseset tona kundër SIDA-s nuk do të jenë aq të rëndësishme nëse nuk i përdorim ato për të përballuar kushte të tjera. Përvoja e trajtimit të SIDA-s ka ndryshuar thellësisht shkencën, shoqërinë dhe politikën.

Ata që luftuan në ditët e saj më të errëta e dinë se bota e sotme e vështirë, përfshirë sfidat shtesë nga ndryshimet klimatike dhe konfliktet e shumta nuk duhet të jenë shkak për pesimizëm.

Nëse kemi nevojë për frymëzim, një vizitë te marangozët në rrugën Entebbe-Kampala mund të na ndihmojë.  Antiretroviralët i dhanë fund biznesit të tyre të arkivoleve, por ata janë më të zënë se kurrë duke ndërtuar mobilje të bukura për ata që po shijojnë jetën.

/abcnews.al