Makinat elektrike po e dëmtojnë rëndë ekonominë

schedule16:24 - 21 Nëntor, 2021

schedule 16:24 - 21 Nëntor, 2021

Kërkesa në rritje për makina elektrike në vendet që kanë krijuar stimuj financiarë si për blerjen ashtu edhe për përdorimin e tyre, lë një vrimë jo të vogël në buxhetet e shumë vendeve europiane. Një prej tyre është Norvegjia.

Me automjetet elektrike të disa prodhuesve që dominojnë tani rrugët e Norvegjisë, tani ka pak makina me motorë me djegie të brendshme që tani mund të tatohen nga qeveria e vendit .

Muajin e kaluar, 11,579 makina të reja pasagjerësh u regjistruan në Norvegji, që është 1,369 makina më pak krahasuar me tetorin 2020 (-10,6%), sipas Këshillit Norvegjez të Informacionit të Trafikut Rrugor (OFV).

Makinat me emetim zero zënë 70,1% të tregut muajin e kaluar, me gjithsej 8,116 regjistrime të reja , një performancë e rritur me + 3,1% krahasuar me muajin korrespondues të vitit 2020. Në të njëjtën kohë, makinat e përdorura të importuara me emetim zero të klasifikuara në tetor në vend shënoi një rritje spektakolare nga viti në vit (+ 62,4%).

Nëse asgjë tjetër, kalimi te automjetet elektrike ka krijuar një “hendek” në të ardhurat vjetore tatimore të Norvegjisë. Sipas qeverisë së mëparshme të vendit, një koalicion i qendrës së djathtë që i la vendin një qeverie të pakicës së qendrës së majtë në tetor, dominimi i EV-ve krijoi një vrimë prej 2.32 miliardë dollarësh në të ardhurat vjetore të Norvegjisë.

Në fund të viteve 1990 dhe në fillim të viteve 2000, Norvegjia zbatoi rregulla që siguronin privilegje të konsiderueshme për automjetet elektrike . Për shembull, automjetet elektrike ishin të përjashtuara nga taksat dhe tarifat e parkimit. Në të njëjtën kohë, EV-të mund të anashkalojnë rrjedhën e trafikut duke përdorur shiritat e autobusit. Sa i përket tregut, automjetet e reja elektrike janë të përjashtuar nga e pagesës së taksave, të tilla si TVSH-ja.

Makinat elektrike tani kanë dominuar rrugët norvegjeze, duke lënë një burim jetik të të ardhurave për qeverinë pothuajse pothuajse të shteruar, pak më shumë se 400 makina të reja pasagjerësh dhe rreth 300 makina me naftë u regjistruan në tetor 2021. Më shumë detaje në treg u ulën në Norvegji nga 5.9% në Tetor 2020 në 3.7% muajin e kaluar. Pjesa e tregut të automjeteve me naftë u ul gjithashtu nga 5.5% në tetor 2020 në 2.6%. Automjetet hibride kishin një pjesë të tregut prej 23.6% muajin e kaluar.

Në portat e rikthimit të taksimit për makinat elektrike

Me zhdukjen e makinave me naftë në Norvegji, qeveria tani po konsideron të nxjerrë jashtë zjarrit shumë nga përfitimet e automjeteve elektrike, diçka për të cilën duket se tashmë ka konsensus midis shoqatave lokale dhe grupeve mjedisore.

Në fazën e parë, qeveria synon të taksojë automjetet hibride plug-in dhe të vendosë një taksë për shitjen e automjeteve elektrike të përdorura . Qeveria norvegjeze tenton të vendosë një “taksë luksi” për automjetet elektrike që kushtojnë më shumë se 68,650 dollarë, si dhe një taksë vjetore mbi pronën për automjetet elektrike.

Megjithatë, për momentin, taksat e mësipërme nuk janë përfshirë në buxhetin norvegjez të vitit të ardhshëm./abcnews.al