Lushnjë, shumë denoncime po shkatërrojnë familjet

schedule14:47 - 27 Tetor, 2017

schedule 14:47 - 27 Tetor, 2017

Denoncimet e rasteve të dhunës në familje në Lushnje jane shtuar ndjeshem muajt e fundit. Juristet dhe punonjesit sociale thone se ne nje shkalle te larte keto akte dhune ndodhin edhe per shkaqe banale. Brenda një dite në nr. 129 te policise bëhen dhjetra denoncime. Rasti më i fundit ishte kërkesa e babait për arrestimin e djalit të tij, për dhunë psikologjike. Sipas avokatëve, shumë denoncime mund të kursehen, sepse zgjidhja mund të gjendet brenda familjes. Kërkesat për arrestim kur dhuna ka motiv banal, përfundojnë në shkatërrimin e familjeve. Edhe një fjalë fyese e thënë në nxehje e sipër ka çuar palët në denoncim për dhunë. Në Lushnje vetëm 10% e rasteve të dhunës denoncohen në polici. Të dëmtuarve u mungon kultura juridike, pohojnë avokatët.
Po të analizosh rastet, shumica e tyre sheshohen duke biseduar brenda familjes. Kallëzimi i menjëhershëm dhe kërkesa e denoncuesit për arrestimin po shkatërrojnë familjet .
Në bashkinë Lushnjë, punonjëset e shërbimit social ,shprehin të njëjtin shqetësim. Sipas tyre, viktimat e dhunës në familje, mbërrijnë në këto zyra pasi marrin urdhrin e mbrojtes nga gjykata, dhe rastet banale tashmë kanë përfunduar në arrestime. Në gjykaten e Lushnjës janë regjistruar 160 raste dhune, përgjate 9- muajve të këtij viti. Vetëm në muajt gusht ,shtator janë gjykuar 68 raste. Me këtë ritëm statistikat e 2017 –ës për dhunën në familje, në Lushnjë klasifikohen në nivelet më të larta përgjatë 25 viteve.
https://youtu.be/ZYrcpD4bocs