Lushnje, fermerët punojnë tokën duke shënuar borxhet në listë

schedule16:40 - 24 Prill, 2019

schedule 16:40 - 24 Prill, 2019

Fermerët në Lushnje nuk po lëne tokat djerrë por po i punojnë duke shënuar borxhet në listë. Drejtuesit e mekanikës bujqësore thonë se çmimet janë rritur për shkak të çmimit të naftës.

E bën këtë punë që kur ishte 15 -vjeç.

Por sot 20 vjeçari nga Terbufi i Leshnjes nuk paguhet për të korrur jonxhën.

Në shtëpi ka një listë ku ka shënuar borxhet e fermerëve.

Çmimet për punimet e tokës janë rritur.

Një mije lekë me tepër për çdo dynym krahasuar me një vit më parë.

Përdoruesit e mekanikes bujqësore në rrethin e Leshnjes dhe të Divjakës  kanë rritur çmimet. Një dynym  tokë e pluguar sot kushton 13 mijë lekë të vjetra. Shkak për këtë rritje është bërë nafta.  Traktoristët e blejnë karburantin  me 180 lekë për litër, dhe ky çmim është i njëjte me përdoruesit e makinave private.  Ndaj shumë  fermerë nuk janë në gjendje të paguajnë, por shënohen emrat në listë.

Fermerët të cilët kanë shumë tokë për të punuar, janë vënë në vështirësi për likuidimin e pagesave.  Por megjithëse mekanika bujqësore po u kushton shtrenjtë, askush nuk i ka lënë tokat djerre. Ata shpresojnë se puna e bërë sot do të paguhet nesër, traktoristë dhe fermerë kanë gjetur gjuhën e mirëkuptimit./abcnews.al