Lushnje, fermerët në rrugë për të shitur bostanin

schedule15:00 - 10 Korrik, 2019

schedule 15:00 - 10 Korrik, 2019

Prodhuesit e bostanit në Lushnje kanë dalë në rrugë për të shitur vetë prodhimin për shkak sipas tyre tregtarët e shumicës luajnë me çmimet dhe u marrin nën kosto.

Është sezoni i shitjes së bostanit. Prodhuesit kanë dalë nëpër rrugë. Por duken të pakënaqur me çmimin. Shumë familje bujqësore në Lushnje  kanë dalë vet të shesin në anë të rrugës nacionale.

Edhe kjo grua nga ora 7 e mëngjesit e deri në 21 të mbrëmjes qëndron nën çadrën e improvizuar me kashtë. Janë ditët ku puna e një viti duhej të shpërblehej, por çmimi është nën kosto.

Tregu është jashtë kontrollit.  Çmimet e pjeprit dhe të shalqirit diktohen nga tregtarët e shumicës. Ua grumbullojnë prodhuesve me vlerë nën kosto dhe ua japin konsumatorëve më shtrenjtë.

Brenda një ore çmimi i shalqirit ndryshon nga 6 lekë në 10 lekë për kg.  Përpjekjet e fermerëve për ta dhënë prodhimin me çmim të leverdishëm, pikave të grumbullimit apo kosovarëve që kanë mbërritur me maune, janë vetëm tre ditë.

Kaq është periudha e frutit të freskët, më pas, ai fillon të prishet. Tregtarët e dinë mirë këtë fakt ndaj në këtë moment ofrojnë të blejnë me çmimin më të ulët./ABC News Albania 24/7