Lushnje, fermerët në pritje të subvencioneve

schedule17:45 - 2 Prill, 2019

schedule 17:45 - 2 Prill, 2019

Fermerët në Lushnjë janë në pritje për subvencionet e vitit 2019, por ata nuk kane asnjë sinjal nëse do t’u jepen apo jo.

Zyrtaret e Drejtorisë së Bujqësisë thonë se nuk dinë pse skema subvencionale nuk është bërë publike.

Në tokën e tij rrit perime prej 20 vitesh. Po aq vite sorollatet nëpër korridoret e kësaj godine. Hasan Sula  fermer në Lushnje ka aplikuar çdo herë për të marrë subvencion por thotë se asnjëherë nuk ka dalë fitues.

“Kemi shumë kohë që bëjmë aplikime. Tani na nxjerrin probleme se serat nuk kanë kriteret e duhura dhe janë të vogla. Ata e dinë shumë mirë që këto sera janë prej 20 vitesh këtu. Në projektet e tyre të mëparshme këto sera kanë qenë, kështu që janë në dijeni”, thotë fermeri Sula.

Prodhimet e serave po tregtohen, por vendimi i Këshillit të Ministrave për subvencionet, nuk ka mbërritur në Zyrat Agjencisë së Zhvillimit Bujqësor Rural. Në mure janë ende të varura listat e fituesve të 2018.

Sipas Drejtorit të Bujqësisë në Lushnje, Dhimitraq  Qorri, një vit më parë, në muajin shkurt skemat subvencionale ishin bërë publike.  Kurse tani është prill dhe nuk ka asnjë udhëzim.

Parimi bazë, në çdo kohë është që investimi i parë është i fermerit dhe më pas nësë ka rimbursime nga skema, i marrin më mbrapa”, tha ai.

Por në fshatin Golem fermerët nuk besojnë në skema të tilla. Ka prej tyre që thonë se s’kanë aplikuar për shkak se nuk u jep kush para. Ata vazhdojnë të punojnë tokën. Një nga fermerët tha se:

“Unë dua por kush të jep, nuk jam vetëm unë që dua të aplikoj dhe të përfitoj por është i gjithë fshati”.

Në Lushnje 560 ha janë mbjellë me perime të serave diellore. Peshën kryesore e zë domatja, kastraveci, speci dhe kungulli, kurse bostanorët janë ne fusha. Prodhuesit e serave zënë 70% te aplikimeve./abcnews.al