Ky gabim që bëni me lavatriçen është i rrezikshëm për shëndetin tuaj

schedule12:50 - 29 Dhjetor, 2021

schedule 12:50 - 29 Dhjetor, 2021

Për herë të parë, studiuesit kanë zbuluar se një lavatriçe është një rezervuar i mikrobeve patogjene rezistente ndaj ilaçeve!

Bakteret patogjene (Klebsiella oxytoca) u transmetuan te të porsalindurit që u shtruan në ICU në një spital fëmijësh në Gjermani. Transmetimi ndaloi vetëm kur lavatriçja u hoq nga spitali. Hulumtimi u botua në Applied and Environmental Microbiology.

“Ky është një rast shumë i pazakontë për një spital, i cili përfshin një lavanderi të stilit shtëpiak,” tha Dr. Ricarda M. Schmithausen, autorja e parë e studimit.

Spitalet zakonisht përdorin lavatriçe speciale dhe një procedurë në të cilën larja bëhet në temperatura shumë të larta dhe me përdorimin e dezinfektantëve, sipas udhëzimeve të shërbimeve shëndetësore gjermane.

Hulumtimi ka të bëjë kryesisht me makinat larëse shtëpiake, tha Dr. Schmithausen në të cilin temperatura e ujit ulet vazhdimisht për arsye të kursimit të energjisë, shumë nën 60 gradë Celsius, në mënyrë që mikrobet patogjene të mos neutralizohen gjatë larjes.

Në këto temperatura të ulëta të larjes, mikroorganizma të ndryshëm shpesh mbijetojnë dhe rezistojnë ndaj mikrobeve patogjene, shpjegojnë studiuesit.

“Nëse në shtëpi ka të moshuar që kanë nevojë për kujdes sepse kanë plagë të hapura ose persona më të rinj me lëndime apo infeksione, temperatura e larjes duhet të jetë më e lartë ose të përdoren dezinfektues për të shmangur grumbullimin e patogjenëve të rrezikshëm.

Kjo është një sfidë e madhe për ofruesit e kujdesit shëndetësor, pasi numri i njerëzve që marrin kujdes shëndetësor nga anëtarët e familjes së tyre është vazhdimisht në rritje”, tha Martin Exner, president i Institutit për Shëndetin Publik në Spitalin Universitar të Bonit.

Studiuesit përfundimisht zbuluan se patogjenët vinin nga makina larëse. Ata supozuan se patogjenët “u transmetuan pas procesit të larjes, nëpërmjet ujit të ndenjur në lavatriçe ose nga procesi i shpëlarjes që bëhej me ujë të ftohtë dhe pa detergjent”.

Megjithatë, mbetet e paqartë se si dhe përmes cilës rrugë patogjenët arrijnë në lavatriçe. Edhe pse kolonitë e K. oxytoca u gjetën tek të porsalindurit, ata nuk ishin të infektuar me patogjenët.

Në çdo rast, studimi tregon se ndryshimet në dizajnin e makinave larëse janë të nevojshme për të parandaluar akumulimin e ujit ku mikrobet mund të rriten dhe të transferohen në veshje./abcnews.al