Kujdes! Mos e vendosni më kurrë shalqinin pranë frutave të tjera në frigorifer

schedule07:33 - 13 Gusht, 2022

schedule 07:33 - 13 Gusht, 2022

Vera është sezoni i shalqirit! Është fruti i preferuar i kësaj stine. Sigurisht, si të gjitha frutat, edhe ai ka shumë sekrete të fshehura në lidhje me ruajtjen dhe përzgjedhjen e tij nga dyqani i frutave.

Mund të mendojmë se i gjithë shalqiri mund të marrë shumë kohë për t’u prishur, megjithatë e kemi gabim. Shumica e tyre mbajnë deri në katër javë nga koha kur janë prerë nga vendi ku janë rritur.

Nëse i gjithë shalqiri i paprerë është i freskët nga fusha, nuk ka nevojë të ngrihet menjëherë, megjithatë, pasi të hyjë në magazinë në frigorifer në kamionë frigoriferikë ose dyqane ushqimore, duhet të mbahet i ftohtë.

Shalqinjtë e paprerë të ruajtur në temperatura ndërmjet 10 dhe 15 gradë Celsius kanë një jetëgjatësi deri në tre javë. Kjo gjithashtu kërkon përgjithësisht një nivel lagështie relative prej 90%. Temperaturat më të larta të ruajtjes jo në frigorifer reduktojnë ndjeshëm jetëgjatësinë, me 24 gradë që reduktojnë qëndrueshmërinë e ushqimit në vetëm 10 ditë dhe mbi 24 gradë e përgjysmojnë përsëri. Pasi të jetë prerë, ju rekomandojmë të hani shalqi të prerë në frigorifer brenda 24 orëve dhe jashtë frigoriferit brenda dy orëve, përveç nëse mbahet në temperatura nën 5 gradë.

Pse nuk duhet ta vendosim shalqinin pranë frutave të tjera

Vendosja e tij pranë frutave si mollët, dardhat, kumbullat dhe bananet mund të bëjë që të prishet më shpejt sepse ato lëshojnë nivele të larta të gazit etilen, i cili mund të ndikojë në prodhimet e ndjeshme ndaj etilenit.

Mos e mbështillni shalqinin me mbështjellës plastik

Në veçanti, mbështjellja plastike përmban kimikate që mund të kontaminojnë ushqimet që duhet të mbahen të freskëta. Disa studime kanë treguar se ky infeksion mund të ndikojë në presionin e gjakut dhe fertilitetin. Në çdo rast, nëse e keni mbuluar shalqinin me mbështjellës plastik, por nuk e keni vendosur në frigorifer, ose thjesht e keni nxjerrë nga frigoriferi, por nuk e keni zbuluar ende, kjo mund t’i përkeqësojë gjërat, sepse nxehtësia ndikon në ndotjen më të shpejtë të ushqimit.

Por kjo nuk është e gjitha, filmi plastik që mbulon shalqinin, rrit temperaturën dhe në këtë mënyrë mund të krijojë një mjedis të favorshëm për rritjen e shumë baktereve, veçanërisht nëse ftohja e frigoriferit nuk është vendosur në maksimum, sepse shalqiri është i pasur me sheqer, që ndihmon në riprodhimin e baktereve.

Një gabim tjetër i madh është vendosja e shumë shtresave të mbështjelljes plastike për ta mbajtur shalqinin të freskët për më gjatë, pasi kjo rrit temperaturën dhe shalqiri nuk mund të “marrë frymë”, duke çuar në fermentim, veçanërisht nëse shalqiri është jashtë frigoriferit. Në rastin më të keq, këto baktere mund të çojnë në helmim nga ushqimi dhe diarre./abcnews.al