Kujdes! Gjithçka që duhet të dini para takimit tuaj të parë me një psikolog

schedule21:36 - 14 Tetor, 2021

schedule 21:36 - 14 Tetor, 2021

Nuk do të jetë e lehtë, por ja vlen. A e keni konsideruar fillimin e psikoterapisë dhe mendoni se ndoshta mund të përfitoni prej saj?

Psikologët thonë se ka disa këshilla që mund ta bëjnë procesin pak më të lehtë dhe më efektiv. Ja çfarë duhet të keni parasysh para seancës tuaj të parë:

Mos u mbështetni vetëm në rekomandime

Është mirë që e dashura ose mamaja juaj ju sugjeroi të provoni një profesionist të veçantë, por a specializohet ajo në atë që ju nevojitet? A tingëllon qasja e tij/saj ndaj trajtimit si diçka nga e cila do të përfitoni?

Gjetja e një terapisti është një proces i rëndësishëm. Nëse mundeni, merrni kohë për të kërkuar terapistë të mundshëm para se të bëni një takim.

Para se të lini një takim, kërkoni një vlerësim falas të telefonit.

Shumica e terapistëve ofrojnë këshilla fillestare falas telefonike për pacientët e rinj. Bëni çdo pyetje paraprake që keni të tilla si si funksionon me klientin, cila mund të jetë qasja e tij / saj dhe çdo gjë tjetër që është e rëndësishme për ju.

Pyesni terapistin tuaj se si duket progresi

Kur filloni të shihni një terapist të ri, bisedoni me ta se si do ta dini nëse jeni duke bërë përparim (si brenda ashtu edhe jashtë seancave tuaja). Pastaj sigurohuni që të shihni terapistin tuaj rregullisht, thotë psikologia klinike Stephanie Smith. Shihni se si ndiheni, vini re çdo ndryshim dhe pyeteni atë nëse vëren diçka të ndryshme.

“Ndonjëherë njerëzit zhgënjehen sepse fillojnë nga e para dhe duan të arrijnë në 10, dhe kjo është një rrugë e gjatë për të bërë,” thotë psikologu klinik Merav Gur.

Ndonjëherë do të ndiheni të pakëndshëm

Ashtu si me stërvitjet tuaja, ndonjëherë do të jeni vërtet të ngazëllyer për trajtimin dhe ndonjëherë do të dëshironi ta shmangni atë, thotë Smith. “Ndryshimi është i vështirë. Ndonjëherë është e pakëndshme, por është pjesë e procesit për të arritur atje ku dëshironi”, thotë Smith. Gur specializohet në trajtimin e ankthit dhe depresionit dhe thotë se klientët fillimisht mund të ndiejnë se simptomat e tyre po përkeqësohen pasi përballen me çështje të pakëndshme. Por kjo përfundimisht i ndihmon ata të punojnë atje ku duan të shkojnë.

Sigurisht, puna që bëni në trajtim nuk duhet të jetë kurrë e padurueshme ose rraskapitëse, kështu që nëse gjendja juaj po ju shkakton siklet, bisedoni me psikologun tuaj.

Nuk keni nevojë të sillni diçka të rëndësishme për të diskutuar në çdo sesion

Ndonjëherë, kur mendoni se nuk keni asgjë për të diskutuar, seancat çojnë në zbulimet më të mëdha, thotë Smith. “Është pjesë e punës sime të sigurohem që çdo seancë të jetë produktive dhe të mbetet në rrugën e duhur, kështu që unë gjithmonë kam gjëra për të kërkuar nga një pacient,” thotë ai.

Kjo ndodh sepse ne priremi t’i shmangim gjërat me të cilat është e vështirë të merremi dhe as që mund të mos mendojmë t’i përmendim ato në trajtim. Por me një axhendë të hapur, ju dhe terapisti juaj do të keni mundësinë të flisni për gjëra të ndryshme që ndodhin, ku mund të zbuloni se ka diçka për të cilën keni dashur vërtet të flisni.

Flisni nëse nuk pajtoheni me terapistin tuaj

Ju duhet ta ndjeni trajtimin si një vend të sigurt dhe të rehatshëm ku mund të thoni gjithçka – nga kërkimi i tij ose i saj për të shpjeguar përsëri dhe përsëri diçka që nuk e kuptoni derisa të mos pajtoheni me diçka. Kjo jo vetëm që ju ndihmon të praktikoni nëse jeni duke përjetuar shmangien e konfliktit, por gjithashtu lejon që terapisti juaj të përshtatë trajtimin me atë që do të funksionojë më mirë për ju.

Mos harroni: Shërimi duhet të përmirësojë jetën tuaj, edhe nëse kërkon punë

Mos harroni se ju po i jepni kohën, paratë dhe ndjenjat tuaja këtij procesi dhe këtij personi. Këto gjëra nuk janë për humbje, kështu që ju duhet të merrni atë që ju nevojitet dhe nëse jo, gjeni dikë që do t’jua japë. /abcnews.al