Krizë në universitetet elitare, vetëvriten 5 studentë në Kembrixh brenda pak muajsh

schedule14:45 - 12 Korrik, 2022

schedule 14:45 - 12 Korrik, 2022

Pesë studentë në Universitetin e Kembrixhit vdiqën si rezultat i vetëvrasjes në katër muajt e fundit, duke nxitur një shqyrtim të shpejtë nga autoritetet e universitetit.

Profesor Graham Virgo, zëvendës-kancelari i lartë për arsimin, tha se hetimet nuk gjetën asnjë lidhje midis katër vdekjeve të para të studentëve që të gjitha ndodhën në shkolla të ndryshme. Që atëherë ka ndodhur një vdekje e pestë dhe është nën shqyrtim të mëtejshëm.

Universiteti nuk pranoi të identifikonte ata që vdiqën, por raportet e medias përmendin Daniel Fry, 20 vjeç, një student i dytë i historisë në Kolegjin Homerton, i cili vdiq në mars dhe Jasmine Lazois, 34, studente e shkencave humane dhe sociale në Hughes Hall, vdiq në maj.

Të pesë vdekjet ndodhën midis marsit dhe qershorit të këtij viti, një në mars, tre në maj dhe një muajin e kaluar. Universiteti tha se deri më tani një vdekje është konfirmuar si një vetëvrasje nga një ekzaminues mjekësor dhe katër të tjerët po trajtohen si vetëvrasje të dyshuara.

“Jemi të tronditur dhe thellësisht të pikëlluar nga vdekja tragjike e pesë studentëve në Universitetin e Kembrixhit muajt e fundit. Mendimet tona janë me familjet dhe miqtë e studentëve që kanë vdekur. Dua t’ju siguroj se universiteti po e merr këtë jashtëzakonisht seriozisht dhe është i vendosur të punojë ngushtë me partnerët tanë për të ndihmuar në parandalimin e vdekjeve në të ardhmen, “tha Virgo.

Universiteti kishte ngritur një ekip të reagimit të shpejtë ndaj incidenteve që përfshinte kolegjet e prekura, ekspertë të shëndetit publik nga autoritetet lokale dhe NHS, të cilët kishin shqyrtuar katër vdekjet e para të studentëve. Autoritetet thonë se nuk ka “asnjë shkak të përbashkët apo lidhje të qarta” në katër vdekjet e para. “Mjeku ligjor ka vendosur një vdekje, e cila është konfirmuar si një vetëvrasje, dhe mjekja ligjore nuk ka hapur ende hetime për katër të tjerët.”

Universiteti njoftoi se tani po investon më tej në Shërbimin e Këshillimit Universitar për të reduktuar kohën e pritjes, në këshilltarë të specializuar për mirëqenien për të mundësuar identifikimin e hershëm të studentëve në rrezik dhe për të trajnuar stafin e vijës së parë për ndërgjegjësimin e vetëvrasjeve;

“Fatkeqësisht, nëpër universitetet këtu në Mbretërinë e Bashkuar dhe ndërkombëtarisht, ne po shohim një numër në rritje të të rinjve që përdorin shërbimet e këshillimit dhe ata raportojnë probleme me shëndetin e tyre mendor, tha zëvendëskancelarja./abcnews.al