Krijohet pjesa muzikore që mund të zvogëlojë dhimbjet e kokës dhe trupit

schedule18:32 - 27 Shtator, 2021

schedule 18:32 - 27 Shtator, 2021

Dhimbja e kokës është një sëmundje që përhapet tek njerëzit për arsye të ndryshme dhe shumë shpesh përdorin ilaçe kundër dhimbjeve për të lehtësuar simptomat e saj, por trajtimi duket se është larg mjekësisë, pasi është shkruar një pjesë muzikore që mund të zvogëlojë ashpërsinë e dhimbjes së kokës.

Kjo pjesë përdor elemente instrumentale, orkestrale dhe vokale për të krijuar një ndjenjë të “mrekullisë”, sipas bashkëthemeluesit Dr Claire Hollin, nga University College Dublin.

Ekipi shpjegoi se u testua në 286 njerëz që vuanin nga dhimbje akute aktive, duke përfshirë dhimbje koke, dhimbje shpine dhe dhimbje të përgjithshme të muskujve.

Edhe duke punuar me muzikantin Anatole, ata donin të krijonin diçka që do t’i ndihmonte njerëzit të ndiheshin të fuqizuar në mënyrë që të mund të lehtësonin dhimbjen e tyre.

I financuar nga Nurofen, testi zbuloi se All Of Us ndihmoi në zvogëlimin e ndjenjave të intensitetit të dhimbjes dhe sikletit në një mënyrë që ishte klinikisht e rëndësishme. Ato veprojnë duke u shpërqendruar nga dhimbja dhe duke e bindur trurin të lëshojë një dozë të dopaminës kimike të lumtur.

Rruga e re është pjesë e Projektit Nurofen Tune Out Pain, i cili mbledh së bashku ekspertë nga bota e shkencës, menaxhimit të dhimbjeve dhe muzikës.

Gjatë testit, pjesëmarrësit me lloje të ndryshme dhimbjesh akute si dhimbje koke, dhimbje shpine ose dhimbje menstruale raportuan nivele më të ulëta të intensitetit të dhimbjes gjatë dëgjimit të këngës.

Hulumtimi i Dr. Howlin mbi muzikën dhe dhimbjen e ka lejuar Anatole të drejtojë për të përfshirë disa nga elementët e nevojshëm për të ndihmuar në mënyrë të duhur për të shpërqendruar nga vuajtjet, kjo përfshinte bërjen e këngës sa më tërheqëse dhe të këndshme sa të ishte e mundur në mënyrë që të shpërqendronte njerëzit nga dhimbja e tyre.

Kjo arrihet duke aplikuar tingujt e instrumenteve dhe orkestrave, siç janë: telat, pianoja, kambanat dhe mostrat e vogla vokale, për të ngjallur një ndjenjë mrekullie, fuqizimi dhe frymëzimi të forcës mendore për të ndihmuar në shkëputjen nga dhimbja.

Anatole komentoi: “Krijimi i muzikës së drejtuar nga shkenca ka qenë një sfidë emocionuese për mua si prodhues muzike. Ne të gjithë jemi të veçantë sepse secili ton dhe tingull është krijuar për të krijuar një ndikim të veçantë tek dëgjuesi. Duke u bazuar në njohuritë e dhëna nga Houlin. Muzikë dhe dhimbja është diçka që ne të gjithë e përjetojmë. Ky projekt tregon se si fuqia e muzikës dhe përfitimi i mundshëm për mirëqenien tonë”.

“Muzika ka potencialin për t’u dhënë njerëzve një rritje masive të dopaminës në rrjetin e tyre të shpërblimit nervor”, tha Hollin.

Hulumtimi synon të ndihmojë në rritjen e të kuptuarit shkencor se si teknikat holistike të menaxhimit të dhimbjes, të tilla si dëgjimi i muzikës, mund të përdoren për të ndihmuar njerëzit në dhimbje akute.

Megjithatë, 69% e të anketuarve thanë se ishin të interesuar në metodat më gjithëpërfshirëse të qetësimit të dhimbjeve që do të përdoren në lidhje me ilaçet pa recetë.
Sondazhi i 2,000 njerëzve zbuloi se 71% gjithashtu pajtohen se muzika ka një efekt pozitiv në shëndetin e tyre të përgjithshëm dhe 74% besojnë se ajo ka aftësinë t’i bëjë ata të ndiejnë emocione të ndryshme.
Gjetjet e tjera përfshijnë faktin se muzika klasike dhe pop ishin zhanret që njerëzit kishin më shumë gjasa të dëgjonin nëse kishin dhimbje, në 32 dhe 31 përqind./abcnews.al