Kjo është e vetmja gjë që na bën vërtet të lumtur

schedule14:07 - 8 Dhjetor, 2022

schedule 14:07 - 8 Dhjetor, 2022

Jeta është si filmi i Will Smith i nominuar për Oscar në vitin 2006, ‘The Pursuit of Happyness’. Shumica prej nesh e kalojnë jetën duke u përpjekur të gjejnë lumturinë. Ose gjithsesi, ne përpiqemi ta krijojmë atë në mënyrën më të mirë të mundësive tona, brenda përmasave.

Ideja e pakapshme e lumturisë: Çfarë na bën vërtet të lumtur? 

Ju mund të pyesni veten se sa lumturi është nën kontrollin tonë. Rezulton se gjysma e saj nuk varet nga ne, varet nga gjenet. Disa njerëz janë thjesht të predispozuar gjenetikisht për të qenë njerëz më të lumtur dhe më energjikë në përgjithësi. Gjysma tjetër, megjithatë, është nën kontrollin tonë. Hulumtimet kanë treguar se rreth 40% e lumturisë së njerëzve është rezultat i zgjedhjeve që ata bëjnë, shkruan abcnews.al.

Fjala e vjetër “paraja nuk blen lumturinë” është përcjellë brez pas brezi, por na befason. A ka ndonjë gjë që në fund të fundit sjell lumturi? Do të ishte mirë sikur ideja e pakapshme e lumturisë dhe mundësia për ta arritur atë, të mos ishin më aq të pakapshme. Epo, sipas shkencëtarëve në Harvard, mund të mos jetë.

Rezultatet e Studimit të Harvardit për Zhvillimin e të Rriturve, një nga studimet më të gjata mbi lumturinë, duket se zbulojnë sekretin e lumturisë. Studiuesit studiuan për 75 vjet, 724 burra që kur ishin adoleshent. Këta burra vinin nga prejardhje të ndryshme ekonomike dhe sociale, nga lagjet e pazhvilluara deri te presidenti John F. Kennedy. Gjatë këtyre 75 viteve, ekipi hulumtues i Harvardit ka mbledhur lloje të ndryshme informacionesh personale dhe shëndetësore, duke u bërë gjithashtu anëtarëve dhe familjeve të tyre pyetje rreth shëndetit të tyre mendor dhe emocional çdo dy vjet.

Hulumtimi nxori dy arsye kryesore për lumturinë gjatë viteve. Njëri doli pak më lart se tjetri. Pra, faktori përcaktues i lumturisë njerëzore është….

Marrëdhëniet

“Lidhja personale krijon stimulim mendor dhe emocional, të cilët janë përforcues automatikë të humorit, ndërsa izolimi social e shkatërron atë ,” tha studiuesi kryesor Dr. Robert Waldinger në blogun shëndetësor të Harvardit.

Lidhja midis lumturisë dhe marrëdhënieve të ngushta, si partnerët romantikë, familja, miqtë dhe rrethet tona shoqërore, është gjetur të jetë tepër e fortë. Pra, qëllimi ynë duhet të jetë të forcojmë këto lidhje dhe të largohemi nga njerëzit toksikë ose negativë në jetën tonë. Një mënyrë e mirë për të zgjeruar rrethet tuaja është të shkoni në aktivitete ose të dilni vullnetarë në organizata që përputhen me interesat tuaja, gjë që rrit shanset tuaja për të takuar njerëz me të njëjtin mendim.

Faktori i dytë, gjithashtu i rëndësishëm për lumturinë, u shfaq si “arti i të lëshuarit”. Kjo do të thotë, sa më shumë të përqendrohemi në gjërat që janë vërtet të rëndësishme për ne, në krahasim me çështjet më të parëndësishme, aq më të lumtur mund të jemi.

Ka edhe kërkime jashtë këtij studimi të veçantë që mbështet këtë gjetje, duke gjetur se të moshuarit janë më të aftë në heqjen dorë nga dështimet e së kaluarës.

“Ata priren të kuptojnë se sa e shkurtër është jeta. “Kështu që ata kanë më shumë gjasa t’i kushtojnë më shumë vëmendje asaj që i bën ata të lumtur tani,” thotë Dr. Waldinger.

“Kur je më i rritur, ke më shumë mundësi për t’u kthyer në aktivitetet që i lidh me lumturinë” , shton ai. Pra, mendoni për gjërat që ju dhanë gëzim si fëmijë dhe shfrytëzoni sa më shumë prej tyre. Lumturia juaj varet prej tyre./abcnews.al